-

Angel-investeerder Ivonne Bojoh: ‘Hoe groter de impact, hoe meer interesse ik heb’

Impact-investeerder Ivonne Bojoh is mede-oprichter van de in Singapore gevestigde fintech GoBear. Ze investeert louter in start-ups die iets kunnen bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de VN. 

1: Hoe ben je in een investeerders-rol terechtgekomen?

“Ik ben geboren in Nederland en opgegroeid in Indonesië. Ik ben 46 jaar oud, getrouwd, heb geen kinderen en ik heb 26 jaar tech-centric startup/scaleup ervaring. Ik ben lid van de Raad van Advies voor technische en digitale organisaties in Europa en Azië. In 2016 werd ik genomineerd voor Talent Unleashed’s Most Disruptive CIO/CTO award en heb ik gepresenteerd op conferenties zoals Agile Singapore Conference en Startup Bootcamp Asia. Onlangs heb ik meegewerkt aan de oprichting van Asian fintech GoBear waarmee we tot nu toe $98M hebben opgehaald. Ik woon nu 6 jaar in Singapore.

Tijdens een Life-Purpose Workshop in juli 2019 ontdekte ik een mijn motivatie om een positieve voetafdruk achter te laten, en liefst zo groot mogelijk. Dit, en andere gebeurtenissen, leidde tot de overstap van mijn CTO-rol bij GoBear naar het volgende avontuur, dat mijn man en ik naar Canada brengen. Maar toen kwam COVID-19 en nu zijn alle plannen vloeibaar.” 

2: Wat is je investeringsstrategie?

“De wereld staat in brand. Die stond al in brand voor COVID-19. Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal, bedrijven en consumenten, moeten werken aan een nieuwe economie. Bedrijven moeten zich richten op People, Planet en Prosperity (zie afbeelding hieronder) en daaraan bijdragen op een manier zoals Jonn Elkington het oorspronkelijk bedacht heeft: ‘…het minimaliseren van onze negatieve effecten en het maximaliseren van onze positieve effecten op alle drie’.

Mijn investeringen variëren tussen 5k – 20k per onderneming. We weten allemaal dat er geen financiële garanties zijn bij investeringen. Voor mij betekent een succesvolle (angel)investering niet noodzakelijkerwijs een financieel rendement. Het is een kwestie van teruggeven en een ondernemer een kans bieden. Jouw pitch moet me dus drie dingen laten geloven:

  1. Je bedrijf zal echt invloed hebben op een of meer SDG’s.
  2. Je bedrijfsmodel moet een winstoogmerk hebben.
  3. Je begrijpt het begrip doorzettingsvermogen van harte.” 
3: Wat is je motivatie om te investeren in starters?

“Ik ben een angel-investeerder omdat ik geloof in ondernemerschap en de grenzeloze creativiteit van gepassioneerde individuen. Na 26 jaar in startups te hebben gewerkt, weet ik hoe uitdagend het is om financiering in een vroeg stadium te vinden. Ik wil de oprichters in staat stellen en ondersteunen om impact te hebben op SDG’s. Dit is mijn manier om een impactverhogend rimpeleffect te creëren.” 

4: Kun je een van je investeringen noemen en de hoeveel tijd die je eraan besteedt?   

“Angel-investments zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn cash-investeringen, sommige zijn gebaseerd op aandelen en sommige bestaan uit een adviserende raad van bestuur op basis van aandelen. Mijn werk en persoonlijke leven zijn volledig geïntegreerd, er zijn geen grenzen. Ik hou van wat ik doe, en ben altijd beschikbaar voor de oprichters. Gemiddeld zou de tijd die ik besteed aan een enkele investering 2-4 uur per maand zijn. Maar in sommige gevallen ben ik slechts een angel-investeerder en heb ik geen actieve betrokkenheid bij het team, zoals bij mijn meest recente investering Re-Nuble.” 

5: Waar staan de starters in je totale investeringsplan?  

“Al mijn investeringen zijn early-stage startups. Ik investeer niet in iets anders.” 

6: Wat is je passie?

“Ik ben gepassioneerd door het maken van een industrie-agnostische impact. Ik geloof in het gebruik van fit-for-purpose technologie om samen te werken (d.w.z. een ecosysteem op te bouwen) om duurzame en schaalbare producten te creëren die bijdragen aan Sustainable Development Goals . Mijn generatie heeft de kennis, de ervaring en de verantwoordelijkheid om technologie naar een hoger niveau te tillen en een positieve voetafdruk achter te laten. Het is onze verantwoordelijkheid om een duurzame verandering te maken voor de komende generaties.” 

7: Wat is je grootste fout geweest?

“Mijn grootste leerschool is dat vrouwen nog een lange weg te gaan hebben om mondiger te worden, om gehoord te worden door hun leeftijdsgenoten en om gelijke kansen te krijgen. We moeten jonge vrouwen en mannen leren waarderen en gewaardeerd worden om hun capaciteiten, hun persoonlijkheid en hoe ze hun verschillen kunnen benutten om synergie te creëren.” 

8: Wat is je grootste succes tot nu toe?

“Het vinden van mijn doel is mijn meest gewaardeerde succes geweest. Na 25 jaar in verschillende functies (Customer Operations, Business Development, Managing Director, COO, CTO, CXO) ben ik me gaan realiseren hoe ik wil bijdragen aan het leven. Een impact maken door bij te dragen aan een betere wereld voor de komende generaties. Mijn BHAG (Big Hairy Audacious Goal) is het transformeren van 1000 bedrijven om hun doel te vinden.” 

9: Waar wil je nu in investeren?

“Elke oprichter die bewust werkt aan de impact van een of meer Sutainable Development Goals kan een interessante investering zijn. Hoe groter de impact, hoe meer interesse ik zal hebben…” 

10: Wat zou je meenemen naar een start-up?

“Als een angel-investeerder is het mijn voornaamste doel om een oprichter financieel te ondersteunen. Alleen als het gevraagd wordt, kan ik jou en je team ondersteunen met:

  1. coachingsessies om een doelgerichte cultuur op te bouwen;
  2. het kiezen van relevante impactmetingen (naast uw financiële KPI’s);
  3. het definiëren van een één-pagina strategie en jaarlijkse/kwartaallijkse OKR’s;
  4. het opbouwen van uw Europees/Aziatisch ecosysteem van partners, leveranciers of investeerders.” 

[English version here]

In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende startups en early-stage investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond