-

Danijel Bonacic: Quantified Self is het nieuwe brandalarm

Dat we zowel online als offline overal onze informatie achterlaten, is mede dankzij de nieuwe cookiewetgeving inmiddels duidelijk. Dat deze ‘sporen’ geen last zijn maar juist een kans, is bij de meeste mensen nog niet geland. Wel bij Danijel Bonacic, Creative Director van Tam Tam Mobile.

“Je kan de sporen die je achter laat, voor je laten werken.” Hoe dit precies in elkaar steekt, vertelt Bonacic na afloop van zijn talk op de Dutch Design Week.

Tijdens je talk op DDW goes Digital sprak je over Quantified Self. Wat is dat precies?
Quantified Self is het zelf meten van onze dagelijkse gewoontes zodat we de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren.

Hoe kunnen we dat meten?
Met smart devices: kleine en vooral slimme elektronica, die beschikbare data voor ons koppelt en dit vertaalt naar zinvolle informatie waar we beter van worden. Waarschijnlijk ken je er al een paar: de running apps, de slaap apps, of de slimme energie meter.

Jij bent een ‘mobile man’, waarom is Quantified Self zo belangrijk voor jou?
Mobile is echt onderdeel van het dagelijkse leven, net als Quantified Self. QS is breder maar komt vooral tot stand via mobile. Mobile is de ‘black box’ van je leven waar alle data samen komt.

Ik kan me voorstellen dat mensen denken ‘nog een apparaat, het wordt allemaal zo complex’. Wat zeg je tegen hen?
Bedrijven slaan al vele jaren data over ons op. Die data geeft perfect inzicht in ons gedrag en in ons welzijn. Inzicht krijgen in deze gegevens vergemakkelijkt onze individuele zoektocht in een maatschappij die je overlaadt met prikkels. Het maakt ons juist vrijer.

Staan bedrijven te springen om hun data te delen of houden ze die boot liever af?
We zien een duidelijke beweging ontstaan waarbij bedrijven informatie inderdaad beginnen te delen. Ze vinden het nog wel spannend maar ook voor hen zit er een voordeel aan: ze bieden inzicht en profiteren daarvan door maatwerk te leveren.

Kun je een voorbeeld noemen?
Ken je Mint.com? Dit online en mobiele platform geeft je volledig inzicht in jouw financiële leven. Zo krijg je een totaal overzicht op basis van al jouw financiële gegevens, een score hoe je het doet en advies hoe je jouw score kunt verbeteren. Ik verwacht dat je in de toekomst op basis van een gezond financieel profiel, betere rentevoorstellen of hypotheken kunt krijgen.

Hoe zie jij Quantified Self over tien jaar?
Ik denk dat het over tien jaar een onderdeel geworden is van ons leven. Zie het als een brandalarm nieuwe stijl. Je hoeft er niet naar om te kijken tot er een alarm afgaat waardoor je de kans krijgt om een onderdeel van jouw leven te verbeteren. Het hoeft niet, maar er zullen voordelen aan zitten om het wel te doen.

Dit artikel is sponsored content geschreven in het kader van een campagne van PNOzorg

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond