-

Fizyr: ‘Afgelopen jaar echt een revolutie in robotica’

Fizyr, een spin-off van de TU Delft, is in staat dingen te herkennen die robots voorheen nooit konden oppakken.“De afgelopen driekwart jaar heeft er echt een revolutie plaatsgevonden in de robotica”, aldus CEO Herbert Ten Have op E-commerce Live!.

Sinds het bedrijf twee jaar terug de Amazon Picking Challenge won, richt het zich op deep learning voor robots in magazijnen. “We stellen robots in staat objecten op te pakken die varieren van vorm, kleur en grootte.”

De essentie is dat die machines stuk voor stuk moeite hebben met variatie. Bij PostNL liggen bijvoorbeeld totaal onbekende poststukken in een rolcontainer, zo legt Ten Have uit. De robots worden getraind door middel van zogeheten supervised learning. “We maken opnames en die annoteren we. Vervolgens wordt het algoritme steeds beter in de herkenning. Het zorgt ervoor dat die stukken één voor één zijn op te pakken.”

Zeker in de e-commerce is het zo dat orderpicken mensenwerk is. Voor een magazijn is het personeel ongeveer zestig procent van de kosten weet Ten Have. “We maken het mogelijk dit deels te automatiseren.” Een robot is in feite maar een dom ding, stelt hij. Met de software kan het bedrijf hier objectherkenning aan toevoegen. “De uitdaging schuilt wel in de gripper, waarmee de robot producten vastpakt. Die moet de variatie aan producten aankunnen.”

Ten Have vertelt dat Fizyr meestal werkt voor grote integratoren in de logistiek, het Nederlandse Vanderlande bijvoorbeeld. Ook zijn er projecten geweest voor Active Ants en dus PostNL. De beste business case is er wat hem betreft één waarin sprake is van ‘goods to men’. In zo’n geval kun je langzaam de mens vervangen door een robot. De goederen komen dan naar de robot toe die vanuit stilstaande positie kan blijven bewegen. “We gaan uit van chaos. Als er een enorme bak met producten is kunnen wij er iets uitpakken.”

Ten Have weet te melden dat Fizyr op dit moment een investeringsronde voorbereidt. “De snelheid moet echt omhoog.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond