-

How I invest: Mike van der Heijden

Deze maand lanceerde Fundsup haar Fundsup Investor Tables (FITs). Deze sector based angel syndicates zijn gevormd door investeerders binnen een sector of thema. Deze tafels doen samen early stage investeringen met een specifieke sector focus. Zo worden grotere investeringen gemaakt en kunnen individuele investeerders hun investeringen meer spreiden. 

De voorzitters van deze Fundsup Investor Tables zijn de Table Captains. Onze eerste Table Captain is Mike van der Heijden. Mike is een business development and strategy consultant voor startups en mkb en daarnaast financial investment & partnership advisor bij een wereldwijde industriële dienstverlener. 

Mike, hoe kijk jij tegen de energietransitie aan?

“Voor mij betekent de energietransitie dat we met zijn allen weg bewegen van de fossiele voorzieningen in de energiehuishouding. Dat we naar een duurzamer en CO2 neutraal systeem gaan met daarin minder fossiele energiebronnen. Deze transitie beschouw ik als een dusdanig complex systeem. Helemaal omdat het verweven is met zoveel onderdelen in onze maatschappij. Denk aan het financiële systeem, productie van materialen en componenten, veiligheid en gezondheid. Eigenlijk alles wat continu in het nieuws is, heeft wel enigszins met de energietransitie te maken. Het feit dat het continu in het nieuws is laat zien dat er urgentie aanwezig is.

De energietransitie is het domein waar al mijn interesses samenkomen. Innovatie, nieuwe business modellen, gedecentraliseerde initiatieven, maar ook de elektrificatie van vervoer en transport, wind- en zonne-energie, warmte/koude opslag en technologieën zoals AI en Internet of Things. Allemaal gebieden waar startups het verschil kunnen maken.”

Welke rol zie jij dan voor startups?

“Elke keer als je een startup tegen komt in de energy tech, clean tech of energietransitie hebben ze op een interessante en soms unieke wijze bestaande technologie toegepast op een probleem, nieuwe business modellen bedacht of nieuwe technologie. Ze willen impact maken op bestaande systemen. Ze bekijken op een andere manier een probleem en bedenken daar oplossingen voor.

Early stage investing is een hele belangrijk motivator voor een founder. Het laat zien dat ze niet de enige zijn die in het idee geloven. Dat er meer mensen geloven in het initiatief. Zo beoog ik de FIT. Een team waarmee je je idee kunt valideren en gereed kunt maken voor de volgende fase. Dat we echt een kickstarter zijn voor de innovaties die bijdragen aan de energietransitie in zijn geheel.”

Welke investeerders hoop je tegen te komen op je energietransitie tafel?

“Om te beginnen heel praktisch: mensen met kapitaal om te investeren. Mensen die uit de energie of aanpalende sectoren komen die al eens hebben meegewerkt aan een platform, of bezig zijn geweest met het schalen van radicaal andere business modellen. Professionals die weten hoe je naast de oplossing, ook het bedrijf zelf schaalbaar maakt. Ik wil founders met onze tafel over de volle breedte kunnen ondersteunen. Uiteindelijk wil je dat de oplossing van de startups bijdraagt aan de energietransitie, maar ook dat de mensen die vanuit de startup, die hieraan werken, gelukkig zijn. Ik zoek mensen die mij aanvullen. Die net als ik begrijpen hoe je deze uitdagingen aanpakt. Senior mensen die naast geld ook de brains en ervaring meenemen. Smart capital dus.”

Bij Fundsup noemen wij angel investeringen vaak smart capital. Wat bedoel jij met smart capital?

“Kapitaal dat beschikbaar wordt gesteld door een groep mensen die geloven in je idee. Like minded capital. Kapitaal met ervaring, netwerk en een 24/7 service line. Dat is wat je in je early days als founder echt goed kan gebruiken.”

Hoe zie je je rol als Table Captain van Energy Transition One?

“Ik opereer als investment- en fund manager. Ik faciliteer mijn mede table members in het hele proces van deal sourcing tot close. Om te zorgen dat het niet alleen voor de tafel een goede investering is, maar ook voor de startup zelf. Ikzelf ben erg hands-on en draag graag bij aan de waarde van een onderneming. Uiteraard ook dat we regelmatig borrels en etentjes hebben, niet geheel onbelangrijk.

Voor founders wil ik dat ze een tafel zien die de onderneming van stealth naar cash kan krijgen. Dat we helpen vanuit een marketing, tech of een ander business point-of-view. Een tafel die in de onderneming gelooft en bijdraagt aan haar succes.”

Wanneer is deze energietransitie tafel voor jou een succes?

“Daar ga ik geen absolute waardes aan hangen (lacht). Dat je vooruitgang en groei ziet. Dat je een bepaalde mate van volwassenheid in de business ziet komen. Dat we allemaal de waarde van de ingenomen positie zien toenemen. Uiteindelijk is het heel simpel: alles wat we vandaag doen kan bijdragen aan een betere morgen. Als je terugkijkt wil je kunnen zeggen dat de radicale verandering waarin we geloofden een goede zet was. En dat de tafel een goede combinatie wordt van fun en waardevermeerdering.”

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief operations officer bij Fundsup.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond