-

Lender & Spender: investeren in consumentenleningen

Lender & Spender is een gloednieuw crowdfundingplatform dat zich richt op leningen aan consumenten. Op zich geen nieuw idee, erkent oprichter Robert Leclercq, maar het platform biedt enkele innovaties.

“Zo vinden wij het belangrijk dat lenen op een verantwoordelijke manier gebeurt,” vertelt Leclercq tijdens eFinancials. “We verstrekken daarom alleen leningen aan consumenten uit de hoogste risicocategorie (met een laag risico op wanbetalen – red.), oftewel mensen met een vast dienstverband en een positieve betaalhistorie. Dat zijn mensen die over het algemeen de lening terugbetalen. Aan de andere de investeerderskant hebben we ook nagedacht over hoe we het product zo goed mogelijk kunnen maken en daar brengen we maximale spreiding aan. Dat betekent dat elke euro die je investeert wordt uitgesmeerd over de hele portefeuille leningen. Als een leningnemer dan toch in de betalingsproblemen komt, merk je daar niet zoveel van in je rendement.”

De kosten zijn beperkt, aldus Leclercq. “Als je een lening afsluit betaal je 1 procent afsluitkosten. Dat is met name ter dekking van onze kosten aan de voorkant, de acceptatie- en marketingkosten. De investeerder krijgt eigenlijk de rente die wordt betaald door de geldnemer en daar pakken wij 1 procent van. Om een voorbeeld te geven: de rente is nu zo’n 6 procent, wij pakken 1 en de investeerder krijgt 5 procent.”

Het rendement is dus flink hoger dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan. Wel is er enig risico aan verbonden. “Het is niet helemaal te vergelijken met een spaarrekening omdat die rente-inkomsten gegarandeerd zijn. Maar je kijkt wel naar een investering met een relatief laag risico, omdat wij mikken op de bovenkant van de markt en door de toegepaste spreiding. Wij zijn geen bank en het is ook geen bankrekening. Je kunt het qua risico het beste vergelijken met een obligatiefonds voor bijvoorbeeld bedrijfsobligaties.”

Hoe werkt het?

Wie leninggever wil worden, kan naar de desktop- of mobiele site van Lender & Spender. “Het werkt supermakkelijk: het enige wat je moet doen is je e-mailadres achterlaten en een investering selecteren. Via iDeal maak je meteen je investeringsbedrag over en je investeert rechtstreeks in leningen aan consumenten.”

Leclercq hoopt eind dit jaar tussen de drie en vijf miljoen euro aan leningen te hebben gefaciliteerd. Dat vergt enige versnelling ten opzichte van de beginmaanden. “We zijn heel voorzichtig begonnen. Dat hebben we bewust gedaan omdat we de feedback van onze klanten willen gebruiken om onze processen te verbeteren. De teller staat inmiddels op dertien leningen. We hebben 127.000 euro gefinancierd en inmiddels zo’n zeventig investeerders mogen verwelkomen. We verwachten vanaf januari echt de versnelling in te kunnen gaan zetten.”

Op de middellange termijn hoopt Leclercq dat Lender & Spender een belangrijke speler wordt op de Nederlandse markt voor persoonlijke leningen. “Dat betekent dat wij bij alle kanalen waar leningen worden verkocht aanwezig willen zijn. De droom op de lange termijn is natuurlijk als dat staat om de stap buiten Nederland te zetten en om echt de productspecialist te worden voor persoonlijke leningen wereldwijd.”

Nog geen investeerder nodig

Een investeerder om die ambities te verwezenlijken is nu nog niet nodig. “Het komende halfjaar zitten we nog goed met de plannen zoals we die willen uitvoeren. Afhankelijk van hoe snel het gaat en hoe snel we willen gaan versnellen gaan we op een gegeven moment wel op zoek naar een investeerder die ons kan helpen om de volgende spurt in te zetten. Dat is echt investeren in eigen vermogen. Als je kijkt naar investeringen in leningen, het peer-to-peer lending platform, daar staan we open voor alle partijen, dus particulieren maar ook institutionele partijen die graag willen investeren in hoogwaardig consumptief krediet.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Dit interview werd opgenomen tijdens eFinancials 2016, hét evenement voor het hoger en middenmanagement van banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers, pensioenfondsen en overige financiële instellingen.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan van Haren

Is het mogelijk via dit platvorm een persoonlijke lening aan te gaan ? Met vriendelijke groeten

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond