-

‘Maak gebruik van de bestaande Chinese expertise’

Het linken van retailers en merken aan makers van innovatieve technologische oplossingen, dat is de missie van David Li, oprichter van Shenzhen Open Innovation Lab. Hij stelt dat cross-border samenwerking tussen de maakindustrie in de Chinese miljoenenstad Shenzhen en Europese ondernemers grote kansen biedt aan beiden.

In Shenzhen wordt negentig procent van alle elektronica ter wereld gemaakt en 87 procent van alle mobiele telefoons. Er zijn veel gespecialiseerde producenten die niet afhankelijk willen zijn van de bestellingen van een paar megaspelers. Om kleinere orders binnen te halen is David Li het Shenzhen Open Innovation Lab gestart, een platform waar makers en opdrachtgevers elkaar vinden. “E-commerce is de afgelopen tien jaar heel hard gegroeid op de binnenlandse Chinese markt, zie het succes van Alibaba/Taobao. Maar voor Shenzhen zijn met name de kansen voor cross-border e-commerce heel interessant,” zegt Li. “Sinds vijf jaar zijn we daar actief mee bezig. We verkopen in Shenzhen geproduceerde goederen op internationale markten. Dat was eerst vooral de VS maar we willen meer. Het is uitgegroeid tot een business van tien, vijftien miljard dollar. Het volgende gebied dat volgens ons grote kansen biedt is Europa.”

Li stelt dat e-commerce in Europa onderontwikkeld is. “We zoeken ondernemers die de kans willen grijpen om e-commerce in Europa en de producten van Shenzhen te combineren tot een nieuw verhaal. Wij helpen die ondernemers bij het ontwikkelen van hun business, met name op het gebied van smart speakers, AR, VR, slimme brillen en alle andere hardware die de volgende internetgeneratie gaan vormen.”

Als voorbeeld van hoe zo’n samenwerking gaat, noemt Li een Duits bedrijf dat een tracker voor honden wilde verkopen. Het bedrijf was acht maanden tevergeefs met de ontwikkeling daarvan bezig geweest. In Shenzhen was er een ontwerp beschikbaar dat perfect paste en binnen tweeënhalve week was de eerste lading onderweg naar Duitsland. Li’s boodschap: wat je ook zoekt, in China wordt het al gemaakt, dus leg contact met de makers voor je onnodig veel geld in R&D steekt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond