-

Menno Weij (Solv): ‘Privacy wordt duidelijker en lastiger’

“Organisaties verzamelen data voor iets, maar bedenken later dat ze er iets anders leuks mee kunnen. Deze scope creep is het belangrijkste aandachtspunt van privacy”, schetst Menno Weij van advocatenkantoor Solv. “Medische gegevens, financiële gegevens… wat wordt daar later mee gedaan? Daar gaat de Europese privacywet over die op 25 mei 2018 in werking gaat.”

“Pas op met de wildgroei van gebruiksomvang. Kijk naar de verenigbaarheid van het gebruik van je data, dat hangt samen met hoe je ze ooit verkregen hebt. Via toestemming? Zit dat latere doeleinde daar goed ingebakken? Of gebruik je een andere grondslag?”, stelt Weij.

Meer huiswerk
“Er komt een verordening van verwerking van persoonsgegevens. Nu zijn het nog richtlijnen en dat worden in 2018 een Europese wet. Dat is goed nieuws want het wordt duidelijker, maar ook lastiger wat je wel of niet met gegevens mag”, duidt Weij. “Je moet een assessment maken van de gegevens die je verwerkt en waarom je die verwerkt. Dat heet een privacy impact assessment, en beschrijft ook wat er met de data kan gebeuren en hoe het is beveiligd. Er komt heel wat huiswerk bij kijken.” Als laatste tip geeft Weij daarom: “Denk goed na vooraf wat je kan met de gegevens die je wil verzamelen.”

Dit interview werd opgenomen op het evenement ‘IoT: from sensing to doing’. Dit evenement werd op 5 oktober gehouden in het kader van Amsterdam eWeek in de ‘Deloitte Digital garage’. In het ‘most connected’ kantoor in de wereld, ‘The Edge’, werden de (toekomstige) mogelijkheden van het Internet of Things en Virtual Reality onder de loep genomen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ronald Woudstra

Niet kijken hoe je met je toga e.e.a. kunt inbedden en privacyinbreuk/ verregaande datamining met een wirwar van nieuwe regelgeving toch legaal kunt maken, nee, gewoon verbieden wat die evil corporates doen, en anders eBlocker gebruiken – http://www.eblocker.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond