-

Mirabeau: ‘AI voor betere interaction design’

“AI is per definitie niet bedreigend. Maar het wordt lastig wanneer AI met alle kennis en skills ook zelfbewust wordt”, stelt Paul Versteeg van Mirabeau op de Dutch Design Week. “Technologie blijft zich ontwikkelen, of we dat nu willen of niet. We hebben er wel invloed op. En dat is het moeilijke voor AI: het gaat om de regels die we het meegeven.”

Als voorbeeld laat Versteeg een Tesla-auto zien die tegen een groot Tesla-bord aan reed: “De fout lag niet bij de bestuurder, maar bij de designer van de auto. Dat bord was een onbekende factor voor de auto. Als designers hebben we dus een grote verantwoordelijkheid.” Volgens Versteeg ligt de rol van AI ook anders: “Denk bijvoorbeeld aan een paard met een jockey. Ze voelen elkaar aan en begrijpen elkaar. Die symbiose zou er ook met AI moeten zijn.”

“Kijk je naar het basismodel voor design, dan beantwoordt het drie vragen: hoe heb ik invloed op de wereld? Hoe voel ik me daarbij? En wat leer ik van de werking van de wereld? Voeg je AI toe aan dit model, dan zou de nadruk moeten komen te liggen op de kennis van de wereld”, vindt Versteeg. “AI kan een gebruiker meer vertellen over de wereld waardoor hij beter kan handelen. Dus geen zelfsturende auto, maar een auto die slimme suggesties geeft. AI is de volgende stap in contextualisatie.”

De vierde ‘Dutch Design Week goes Digital’ vond plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en had als thema: ‘Where Digital Meets the Real World’.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond