-

Munib Ali (Seanode): ‘Onze missie: de supply chain end-to-end transparant maken’

Marketplaces zijn niet meer weg te denken in de consumentenmarkt. Gek genoeg lopen in de B2B-wereld de zaken wat betreft nogal achter, terwijl juist in de internationale handel een effectieve marketplace een goed middel lijkt. Start-up Seanode is in dat gat gesprongen.

Deze week belichten we wederom een nieuwe startup die een radicale doorbraak forceert. Deze keer spreken we met Munib Ali, oprichter & CEO van Seanode Global, over zijn bedrijf en de plannen die hij heeft.

Munib, om mee te beginnen: waar houdt Seanode zich precies mee bezig?

“Als consument kunnen we bijna alles online kopen, van autowassen tot huisrenovaties. Dus waarom bestellen de meeste bedrijven hun basisbenodigdheden nog steeds via de telefoon? Waarom is er voor hen geen gemakkelijke manier om te navigeren tussen de prijzen van verschillende leveranciers? Vandaag de dag gebruiken de meeste B2B-bedrijven nog steeds e-mails en Excel om hun aankopen te beheren. Met Seanode B2B Marketplace willen we daar verandering in brengen”

Een marketplace voor B2B: raar dat dat er nog niet echt was inderdaad. Hoe gaan jullie te werk?

“We maken gebruik van cloud computing-technologie om een slimmere en duurzame manier van wereldwijde handel mogelijk te maken. Onze gecentraliseerde applicatie verbindt upstream supply chain stakeholders (tier-1-leveranciers en fabrikanten) met downstream partners (retailers en dealers), waar ze bestellingen kunnen plaatsen, order- en verzendingstatussen kunnen volgen en veilig geld kunnen overmaken.”

Dat klinkt als iets voor de grotere spelers. Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“Vanuit een breder perspectief zien we toepassingen in bijna alle B2B-sectoren. Onze belangrijkste focus ligt echter op de technische industrie, met name de automobielsector. De automobielsector is een van de belangrijkste industrieën ter wereld, waar één voertuig meer dan 20.000 onderdelen kan hebben, die afkomstig zijn van duizenden leveranciers over de hele wereld. Dit maakt de automotive supply chain een van de meest complexe ter wereld, met de minste digitale transformatie. Wij zijn ervan overtuigd dat onze applicatie in staat is om hun toeleveringsketens te transformeren voor verbeterde betrouwbaarheid, wendbaarheid en effectiviteit.”

Wat is de impact die jullie hopen te maken?

“We leven in een tijdperk waarin alleen (positieve) financiële impact niet meer voldoende is. Bedrijven moeten hun belangen heroriënteren en tegelijkertijd focussen op de ecologische en ethische impact. Dat is waar wij ons positioneren: het beïnvloeden van B2B-bedrijven met een positieve financiële en duurzame impact.”

Het financiële aspect was voor zulke bedrijven natuurlijk altijd al belangrijk. Hoe wil je daarin nog een slag maken?

“De positieve financiële impact wordt bereikt door de veerkracht van de toeleveringsketen. Door de toepassing van Seanode kunnen bedrijven 24/7 met elkaar verbonden zijn, wat resulteert in ad hoc en real-time planning onder alle betrokken stakeholders. In het geval van een externe crisis (zoals COVID-19), kunnen deze bedrijven hun toeleveringsketen herschikken om aan de veranderende vraag- of aanbodsituatie te voldoen.”

En die ethische component, hoe speel je daar op in?

“Het is onze missie om end-to-end supply chain-transparantie mogelijk te maken. Transparantie van de toeleveringsketen speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van ethisch verantwoord inkopen. Door tier-1-leveranciers te koppelen aan hun fabrikanten en vervolgens aan retailers kan Seanode een volledig spoor van bestellingen krijgen, zodat consumenten er zeker van kunnen zijn waar en hoe hun goederen zijn geproduceerd.”

Waar staan jullie op dit moment?

“We zijn momenteel bezig met het uitrollen van een groot proefproject met de Automotive Association in Zuid-Azië. Deze fabrikanten leveren honderdduizenden onderdelen aan de Europese markt. Om transparantie te bereiken, moeten we eerst prioriteit geven aan de aanbodzijde, de oorspronkelijke bron van goederen.”

En daarna?

“Na de succesvolle afronding van onze pilot zullen we beginnen met het onboarden van Europese kopers (detailhandelaren, assemblagelijnen, dealers, enz.) voor end-to-end-interconnectiviteit. ”

Wanneer willen jullie echt de markt op te gaan?

“De MVP-versie van de Seanode-applicatie is al een paar maanden live. We zijn momenteel bezig met het itereren van onze waardepropositie om deze beter af te stemmen op de engineeringindustrie.”

Wie heeft er tot nu toe in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie nu nog op zoek?

“We hebben eerder dit jaar een pre-seed-ronde gedaan die voornamelijk beperkt was tot goede vrienden en familie. We streven ernaar om te werken met particuliere investeerders (oftewel angels of professionals uit de industrie) die ons verder kunnen begeleiden met hun ervaring en kennis van de engineering-industrie. We geven zeker voorrang aan de rijkdom van kennis boven een grote pool van geldbedragen.”

Klinkt alsof jullie vrij duidelijk voor ogen hebben wat je wilt. Wat zou de ideale match met een investeerder zijn?

“Onze ideale investeerder moet een visionair zijn, niet bang om traditionele industrieën te ontwrichten. Het is voor ons van cruciaal belang dat onze belangen en visie overeenkomen met die van onze stakeholders. We willen de manier veranderen waarop de wereldhandel ooit verliep, een uiterst moeilijke weg om te bewandelen. We hebben steun nodig van degenen die klaar zijn voor deze uitdaging en ons kunnen helpen een wereldwijde aanwezigheid te bereiken. De online B2B-marktplaats zal in het komende decennium vele miljarden dollars waard zijn, maar het harde werk begint vandaag.”

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Seanode voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond