-

‘Ik vind het vervelend dat DEGIRO met Ryanair wordt vergeleken’

Men neme vijf oud-werknemers van BinckBank en een geweldig idee: beleggen tegen ongekend lage kosten. En voilà, zes jaar later verwerkt DEGIRO voor miljarden aan transacties. Sinds vorig jaar ook voor particulieren – het Consumentenbond-label ‘goedkoopste broker’ prijkt prominent op de homepage. De ambitie: dé onlinebroker in Europa worden.

Vooral de interesse van particuliere beleggers joeg het marktaandeel van de bemiddelaar tussen koper en verkoper van effecten omhoog. DEGIRO is een runner-up in de sector, en inmiddels een van de grootste concurrenten van Gijs’ voormalig werkgever.

Gijs, op welke trend speelt DEGIRO vooral in?
Dat internet voor meer en meer uiteenlopende zaken geraadpleegd wordt. Het maakt mensen zelfredzamer. De klantenservice van DEGIRO is dan wel elke werkdag van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds bereikbaar, maar we merken dat beleggers zichzelf redden. Het is een trend waardoor wij nog efficiënter kunnen werken.”

Wat onderscheidt jouw bedrijf van andere onlinebrokers?
“DEGIRO innoveert continu. Zo kun je een gespreide portefeuille samenstellen en orders opgeven in bedragen. Betalen kan via iDEAL, en dat maakt het mogelijk om in een paar minuten een account te openen en direct te beginnen met beleggen. De klantenservice spreekt de taal van de gebruiker en elk telefoontje beantwoorden we in enkele seconden. Probeer het maar.”

Hoe kijk je aan tegen het imago van prijsvechter?
“Ondanks dat wij goedkoop zijn, bieden we nog steeds goede service. Ik vind het vervelend dat DEGIRO door critici met Ryanair wordt vergeleken. Lage prijzen voor een ticket, maar te kleine stoelen en te hoge prijzen voor consumpties. Die werkwijze is bij ons niet aan de orde. Wij bieden lage prijzen, een mooi platform én een goede service. Ja, we vragen een hoger bedrag als iemand een aandeelhoudersvergadering wil bijwonen. Maar de ervaring leert dat slechts 0,001% van onze clientèle dat doet.”
De tarieven liggen bij DEGIRO 80% lager dan bij de concurrent. Hoe reageren zij? “Hetzelfde als bij BinckBank bij de oprichting tien jaar terug. Negatieve publiciteit, geagiteerde gevestigde banken, critici die zich achter de oren krabben. Je ontkomt er niet aan. Gelukkig hebben we de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die beleggersbelangen behartigt en aangeeft dat de diensten van DEGIRO veilig zijn. En we staan uiteraard onder toezicht van de AFM.”

Waarom maakt DEGIRO geen gebruik van sociale media?
“Dat komt nog. We willen we het meteen goed doen en het resultaat kunnen meten en monitoren. Het lastige van sociale media-uitingen vanuit DEGIRO is dat ze vertaald moeten worden. We zijn nu actief in Nederland, België en Frankrijk, maar willen uitbreiden naar vrijwel alle Europese landen. Dit betekent dat alle communicatie naar buiten toe in meer talen moet worden uitgebracht. Daar zit veel tijd in. De wil om sociale media in te zetten is er dus wel, maar de uitvoering laat nog even op zich wachten.”

Welke drie eigenschappen moet een ondernemer bezitten?
“Doorzettingsvermogen, lef en buiten het kader kunnen denken. Veel mensen zeggen een idee te hebben, maar er zijn er maar weinig die de laatste stap zetten.” 

Waar ben je als ondernemer tegenaan gelopen?
“Tegen de financiële crisis. Dat was natuurlijk een interessante ontwikkeling, ook al is het geen beïnvloedbaar probleem. Het overkomt je. Eerlijk gezegd hebben wij ons hoofd nog niet gestoten. We hebben een goed businessplan opgesteld en hebben nog weinig leeuwen en beren op de weg gezien.” 

Waar denk je dat DEGIRO over vijf jaar staat?
“Dan staat DEGIRO in de top 3 van Europese onlinebrokers. In Nederland denken we eind dit jaar qua particuliere beleggers 25 procent van het marktaandeel te beslaan. Volgens mij zijn we daarmee de eerste financiële organisatie die zo’n groot deel van de markt naar zich toetrekt, in zo’n korte tijd. Een vergelijkbaar resultaat verwacht ik bij andere Europese landen, wat misschien wel een nummer één-notering oplevert.”

DEGIRO neemt deel aan de Accenture Innovation Awards. Vrijdag 14 november is de prijsuitreiking. Je kunt op DEGIRO stemmen voor de Publieksprijs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond