-

Semmie: duurzaam beleggen voor de happy many

In de wereld van beleggen vindt een verschuiving plaats. Steeds meer mensen beginnen met beleggen. Vooral jongeren raken ervan doordrongen dat een royale oudedagvoorziening geen vanzelfsprekendheid meer is. Bij Semmie kan iedereen al beleggen vanaf een paar tientjes.

Sem van Berkel (36) begon in de tijd dat zijn zoon Semmie geboren werd onder dezelfde naam het onafhankelijke digitale platform. “Met Semmie beleg je als het ware ‘op cruise control’. Wij zijn er voor mensen die best willen beleggen, maar niet zo goed weten hoe.”

Wat is Semmie?

“Met een combinatie van slimme technologie en financiële kennis, geven we iedereen toegang tot de beleggingswereld die tot nu toe alleen open was voor de happy few. Het enige wat je als klant hoeft te doen, is online een rekening openen. En Semmie regelt het hele beleggingsgebeuren. Of je nu vijftig of vijftigduizend euro wil beleggen: je geld blijft te allen tijde opneembaar.”

Wat is daar vernieuwend aan?

“We beleggen niet direct in bedrijven maar spreiden. We kiezen voor duurzame aandelen en obligatiefondsen die op hun beurt beleggen in honderden verschillende investeringen. Denk bijvoorbeeld aan Actiam, UBS en Blackrock. Deze bedrijven voldoen aan verschillende criteria die we stellen aan het in onze ogen duurzaam beleggen.”

Hoe gaat dit in zijn werk voor de klant?

“Als je klant wilt worden bij Semmie, open je online een rekening en gaat het proces van start. Je beantwoordt een aantal vragen over jezelf waaruit een persoonlijke strategie volgt. Achter de schermen zijn we aangesloten op de effectenadministratie van BinckBank en wordt er direct een IBAN-rekening op naam geopend en kun je een bedrag storten via iDEAL. Vanaf dat moment beginnen wij te beleggen voor jou.”

Hoe is Semmie ontstaan?

“Vroeger viel ik niet in de categorie brave schooljongen en op mijn zestiende was mijn vader het zat en ben ik voor hem gaan werken. In 2014 kwam mijn zusje naar me toe met een potje geld dat ze maandelijks overhield en daarmee mocht ik gaan beleggen. Alleen was dat in Nederland pas mogelijk voor een instapniveau van duizenden euro’s. Daarom ben ik bij BinckBank gaan praten over fractionele beleggingen.”

Wat laten de cijfers tot nu toe zien?

“Een exact aantal geven we niet vrij, maar we zijn hard op weg naar de tienduizend gebruikers.”

Hoe lang duurde de ontwikkeling? Wat was de grootste uitdaging?

“In 2014 begonnen we met de eerste schetsen. Ik heb twee jaar gewerkt om het Semmie-platform precies zo te krijgen als we het voor onze klanten wilden hebben. Nog steeds bouwen we de tooling en functionaliteiten verder uit. Onze grootste uitdaging nu is om steeds minder afhankelijk te worden van derden. Omdat we geloven in onze eigen keuzes en daarin onze eigen weg willen volgen.”

Waarin zit voor jou hét onderscheidende karakter?

“Wat wij voor ogen hebben is de persoonlijke service van een ouderwetse vermogensbeheerder. Maar dan gewoon online. En voor iedere portemonnee. Om dat waar te maken moet je als onlinebeleggingsplatform best veel in huis hebben.”

Wat staat er op de agenda in de nabije toekomst?

“Ons doel is honderdduizend gebruikers, binnen vijf jaar. Dat is heel ambitieus maar het zou geweldig zijn als we het halen. We zetten erop in door een afdeling op te zetten om onze kennis van klassiek vermogensbeheer nog beter te etaleren. Dat geeft nog meer zekerheid om grotere bedragen bij Semmie te laten beleggen, met de insteek om de markt te ontwrichten en te digitaliseren.”

Wanneer ben je tevreden?

“Ik wil nog verder het duurzaam beleggen ingaan en zelfs ‘impactbeleggen’. Dit betekent dat je belegt met als doel om een positief rendement te genereren en positief bij te dragen aan de maatschappij en het milieu. Daarnaast wil ik onterechte vooroordelen over beleggen wegnemen. Beleggen is niet altijd duur, niet alleen voor de ‘rijke’ mensen en je loopt niet altijd onnodige risico’s. Iedereen in Nederland zou het in ieder geval eens serieus moeten overwegen, vind ik.”

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA?

“AIA zou voor ons een mooi podium zijn waarbij we onszelf kunnen laten zien. De afgelopen jaren hebben we vooral aan het Semmie-platform gewerkt. Nu wordt het vooral zaak om meer naamsbekendheid te genereren. Als ik kijk naar de vele deelnemers aan de AIA in de afgelopen jaren, zie ik in een aantal toffe partijen die het nu gemaakt hebben. Daar voegen we Semmie graag aan toe.”

*) Semmie neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Finance.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond