-

Start-up Purple Gaze: hoge kwaliteit eye-tracking in draagbaar formaat

Purple Gaze ontwikkelde, met behulp van AI, een handzaam klein en efficiënt systeem voor het vastleggen van oogbewegingen (‘eye-trakcing’). Er zijn al samenwerkingen met MATLAB en universiteiten. Een gesprek met mede-oprichter Kirill Korotaev.

Waar houdt Purple Gaze zich mee bezig?

“We zijn een team van neuro- en computerwetenschappers die hét AI-platform aan het bouwen zijn om met behulp van oogbewegingen hoogwaardige gegevens uit het menselijk brein te verzamelen en analyseren.

De ogen zijn een waarneembaar verlengstuk van de hersenen, dus door precies te volgen waar de persoon naar kijkt, kunnen we reconstrueren wat er in zijn hersenen gebeurt. En in tegenstelling tot Neuralink van Elon Musk kunnen we het met Purple Gaze op een betaalbare en niet-invasieve manier doen.”

Klinkt als iets waar specialistische kennis voor nodig is. Kun je iets meer vertellen over je teamverdeling?

“Mijn mede-oprichter Dmitry is een ex-NVIDIA-ingenieur en een expert in high-performance computing. Hij is de Chief Architect achter de Purple Gaze-technologie en leidt het team van onze 3 ingenieurs.

Ik heb mijn carrière gelanceerd in management en marketing. Meer recentelijk studeerde ik cognitieve wetenschappen en werkte als onderzoeker bij Vision Modeling Lab, waar ik neuro-imaging-technieken zoals fMRI en TMS gebruikte om de gegevens van de hersenen te verzamelen en diepe neurale netwerken bouwde om de visuele cortex te modelleren.

We hebben verder twee PhD’s en een seriële MedTech-ondernemer in onze Raad van Advies.”

Waar zie je de belangrijkste innovatie van je product?

“De belangrijkste afwijkingen in oogbewegingen zijn neurale biomarkers van meerdere hersengerelateerde aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en autismespectrumstoornis. De meeste onderliggende wetenschappelijke kennis van ons product is niet nieuw en gaat terug tot het midden van de jaren ’60, maar alleen recente ontwikkelingen in AI-algoritmen stelden ons in staat om ons FOXIE Eye Tracking-systeem te bouwen dat meer dan 200.000 hoogwaardige datapunten vastlegt in slechts 5 minuten.”

Wat voor systeem is dat?

“FOXIE is een revolutionaire AI-technologie omdat het onbetaalbaar dure, kamergrote en moeilijk te bedienen laboratoriumapparatuur reduceert tot een draagbaar USB-apparaat dat op elke moderne computer kan worden aangesloten en door niet-professionals kan worden gebruikt zonder uitgebreide training. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het verzamelen van hoogwaardige oogbewegingsgegevens die kunnen worden gebruikt als neurale biomarkers en zo ons begrip van zowel gezonde als pathologische hersenfuncties drastisch kunnen verbeteren.”

Waar staat Purple Gaze nu en wanneer ben je van plan om naar de markt te gaan?

“Onze early adopters zijn laboratoria van onderzoeksuniversiteiten op het gebied van experimentele psychologie en neurowetenschappen. Ze gebruiken FOXIE om baanbrekende experimenten uit te voeren die licht werpen op hoe het menselijk brein en gedrag werken. We zijn zojuist een strategische samenwerking met MathWorks aangegaan om FOXIE te integreren met de MATLAB-omgeving. Dit breidt onze doelgroep verder uit tot de meer dan 6.500 universiteiten die MATLAB gebruiken. Momenteel presenteren we onze MVP bij de toonaangevende onderzoeksuniversiteiten in Nederland en verzamelen we feedback. Op basis van de ontvangen feedback streven we ernaar om ons product verder te verbeteren voorafgaand aan onze publieke lancering later dit jaar.”

Wat voor investeerders zouden nu de ideale match voor jullie zijn?

“We zijn op zoek naar slim geld van business angels wiens toegevoegde waarde kan komen van diepgaande expertise in gezondheidszorgsystemen, financiën of productie. Het belangrijkste is dat ze bereid moeten zijn nauw betrokken te zijn en onze drive delen om ons te helpen het ecosysteem van neurotechnologische apparaten van de toekomst te creëren.”

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Purple Gaze voor investeerders.
Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond