-

Start-up SolarCreed: waterpompen, lampen en TV’s op zonne-energie

In Afrika hebben meer dan 580 miljoen mensen nog geen toegang tot het elektriciteitsnet. SolarCreed wil die markt bedienen met apparatuur op zonne-energie.

Het voordeel van een werelddeel als Afrika is dat zonlicht er doorgaans ruim voorhanden is. Saheed Babajide Okuboyejo, CEO van SolarCreed wil de Afrikaanse markt dus bedienen met lampen, waterpompen en zelfs TV’s op zonne-energie.

Wat doet SolarCreed?

“SolarCreed biedt duurzame en ontwikkelingsgerichte zonneproducten die gericht zijn op productief gebruik in off-grid gemeenschappen in Afrika. Een voorbeeld van zo’n product is Chicken Friendly Solar Lights voor pluimvee, gezondheidscentra en huizen zonder toegang tot het elektriciteitsnet. Een ander voorbeeld is  Sunshine Splash Solar Pumps voor toegang tot water voor irrigatie, en nog veel meer. Wij zien SolarCreed als een off-grid Tesla in ontwikkelingslanden die alleen zonne-energie gebruikt om z’n producten aan te drijven.” 

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“Onze producten hebben verschillende toepassingen voor off-grid voedsel, off-grid water, en off-grid leven. Onze eerste favorieten zijn Chicken Friendly, Sunshine Splash, en Koro Koro Eyes. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze werken allemaal op zonne-energie en kunnen effectief werken waar er geen aansluiting op het elektriciteitsnet is. Deze oplossingen zijn vooral belangrijk voor ontwikkelingsregio’s zoals Afrika. Meer dan 580 miljoen mensen in Afrika hebben nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Daarvan woont 90% in plattelandsgemeenschappen.” 

Wat is de impact van je bedrijf?

“Ons bedrijf heeft veel gemeenschappen in Nigeria en Ivoorkust bereikt die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. SolarCreed draagt bij aan het vaststellen van hoe toegang tot energie voor off-grid voedsel, off-grid water, en off-grid leven eruit zal zien in de 21e eeuw als we ons aanpassen aan veranderingen in het klimaat en voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen. Onze impact wordt geleid door duurzaamheid en dat blijft ook onze kernwaarde.” 

Waar staan jullie op dit moment?

“Op dit moment zijn we gevestigd in Nigeria, waar we onze circulaire e-commerce capaciteit opbouwen om klanten op de Afrikaanse markt te bedienen in het kader van de Afrikaanse interne markt, die aanzienlijke mogelijkheden biedt voor versnelde groei en duurzame ontwikkeling. Onze vestiging in Nigeria plaatst ons in het hart ervan.” 

Wanneer gaat SolarCreed de markt op?

“Door onze vestiging in Nigeria bevinden we ons al in het hart van de Afrikaanse interne markt. Desondanks is er een gebrek aan capaciteit voor circulaire e-commerce van off-grid zonne-energieoplossingen naar de laatste mijl, waardoor de mogelijkheid om op andere continenten te opereren beperkt is.”

Wie heeft er in SolarCreed geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?

“Onze laatste investering was van FMO, de Nederlandse Ontwikkelingsbank. We zijn op zoek naar een Serie A investeerder die prioriteit geeft aan duurzaamheid en de rol van circulaire e-commerce erkent bij het opschalen van zonne-energie.” 

Wat zou voor SolarCreed de ideale investeerder zijn?

“De ideale investeerder zou een investeerder zijn die in de afgelopen drie jaar in Afrika heeft geïnvesteerd en competenties heeft opgebouwd in de circulaire benadering van off-grid voedsel, off-grid water, en off-grid wonen.” 

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over SolarCreed voor investeerders

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond