-

Start-up Bimini Biotech: op weg naar een middel tegen darmkanker

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen vergt veel geduld en zo mogelijk nog meer kapitaal. Start-up Bimini Biotech laat zich daardoor niet afschrikken en werkt aan de ontwikkeling van een toepassingen tegen verschillende soorten kanker. Om te beginnen met darmkanker.  

Digvijay Gahtory, CEO van Bimini Biotech haalde met zijn start-up al meerdere aanmoedigingsprijzen en regionale fondsen binnen. Maar voor de ontwikkeling en vooral voor het testen van medicijnen is veel kapitaal nodig. Investeerders en, in een later stadium, partnerships met grote farmaceutische bedrijven zijn dus welkom.

Wat doet Bimini Biotech precies? 

“Bimini Biotech ontwikkelt nieuwe therapeutica om kanker aan te pakken via een uniek moleculair mechanisme, de GH/IGF-1 as. Deze technologie is gebaseerd op het baanbrekende onderzoek van Prof. Ger Strous aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Onze verbindingen vertonen veelbelovende antikankeractiviteit in dikke darm-, borst-, huid-, long- en botkanker, via een aanpak die vergelijkbaar is met die van Laron-dwergen. Deze dwergen hebben een zeldzame mutatie die hen resistent maakt tegen kanker, diabetes en veroudering, en wij hebben een methode gevonden om dit na te bootsen. Wij streven er nu naar deze technologie aan patiënten aan te bieden. Onze visie is om onze technologie uit te breiden en een duurzaam biotechbedrijf op te bouwen door veelbelovende producten in een vroeg stadium van onderzoeksinstellingen/farmaceutica in licentie te nemen, die een oplossing kunnen bieden voor onvervulde klinische behoeften die verder gaan dan kanker – op weg naar een ziektevrije wereld.” 

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“Ondanks de grote vooruitgang in de ontwikkeling van geneesmiddelen is er nog steeds een duidelijke behoefte aan nieuwe en doeltreffende geneesmiddelen voor diverse vormen van kanker. Zoals gerapporteerd door het Integrale Kankercentrum Nederland, is de levensverwachting van uitgezaaide kankerpatiënten in de afgelopen 10 jaar met slechts 1 maand toegenomen. Voor agressieve kankersoorten zoals dikke darm, triple-negatieve borst en alvleesklier is de situatie zelfs nog somberder. Er zijn dus nieuwe therapeutische benaderingen nodig om de levensverwachting en de levenskwaliteit van deze patiënten te verbeteren. Het is in gebieden met een dergelijke grote onvervulde behoefte, waar wij de toepassing van onze technologie zien. Wij hebben darmkanker geïdentificeerd als de eerste indicatie, waar wij momenteel naar streven.” 

“Onze visie is om een duurzaam biotechbedrijf op te bouwen dat een oplossing kan bieden voor onvervulde klinische behoeften die verder gaan dan kanker – op weg naar een ziektevrije wereld.”

Wat is de impact van jullie bedrijf?

“De huidige standaardbehandeling van dikke darmkanker biedt slechte klinische responspercentages met meer dan 30% van de patiënten die doorgroeien naar een metastatisch stadium, waardoor de behandelingsopties zeer beperkt zijn. Wij streven ernaar nieuwe verbindingen af te leveren die een alternatief kunnen vormen voor de huidige gerichte benaderingen (zoals Cetuximab, Bevacizumab, Regorafenib, Trametinib, enz.) of die kunnen worden gebruikt in combinatie met de standaardbehandeling zoals FOLFOX, FOLFIRI. Activering van de GH/IGF-1-as is in verband gebracht met chemoresistentie, de belangrijkste reden voor slechte respons op de behandeling bij veel patiënten. Onze aanpak zou dus een duidelijke wetenschappelijke basis kunnen hebben voor potentiële combinatieregimes. Naast deze aanpak willen we ons netwerk en onze expertise inzetten om bijkomende interessante technologieën van universiteiten in licentie te nemen en verder te ontwikkelen naar de kliniek.”  

Waar staan jullie op dit moment?

“Bimini is eind 2019 opgericht en sindsdien hebben we de ontwikkeling van onze eerste lead compound – BM001 – voortgezet, pre-seed financiering opgehaald, en een sterk kernteam van experts in het veld opgebouwd. We bevinden ons momenteel in de vroege preklinische ontwikkelingsfase voor BM001, we hebben solide in vitro en in vivo resultaten verkregen in de dikke darm en triple-negatieve borstkanker, en hebben mechanism-of-action, medicijnmetabolisme, farmacokinetiek, biobeschikbaarheid en initiële veiligheidsstudies voltooid.” 

Wanneer ben je van plan een geneesmiddel op de markt te brengen?

“Geneesmiddelenontwikkeling hangt van nature samen met een lange marktintroductietijd. Ons bedrijfsmodel bestaat erin verbindingen te ontwikkelen tot een vroeg stadium van veiligheid en werkzaamheid bij mensen, en dan samen met grote farmaceutische bedrijven fase IIb en III studies uit te voeren. Dit zal uiteindelijk leiden tot het in licentie geven van de therapeutische portefeuille. We verwachten een overeenkomst voor gezamenlijke ontwikkeling te bereiken tegen 2026 en een time-to-market van ongeveer 10 jaar voor BM001. De exitwaarde op basis van marktvooruitzichten zou tussen €300-400M kunnen liggen.”

Wie heeft in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?

“We hebben ongeveer 375.000 euro ontvangen in een pre-seed financiering van subsidies/prijzen (Venture Challenge 2019, Take Off Phase 1, Innowwide) en regionale fondsen (UNIIQ en een informele). We zijn momenteel €1 tot 2 miljoen aan seed financiering aan het ophalen om het preklinische pakket te voltooien, en de therapeutische portfolio uit te breiden.” 

Wat zou de ideale match zijn voor investeerders?

“De ideale investeerders zouden diegenen zijn met een hoge risicobereidheid in de seed/series A fase. Naast kapitaal zouden expertise en een netwerk in de deep-tech ruimte gunstig zijn.” 

 

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Bimini Biotech voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond