-

Startup Opus Mushrooms en de markt voor extracten uit paddenstoelen

Anne Bas ontmoette enkele paddenstoelenkwekers en binnen een jaar na die ontmoeting ontstond Opus Mushrooms, dat in navolging van Oosterse geneeskunde paddenstoelextracten op de markt brengt. We praten met haar over het product en de groeiambities van haar bedrijf.

Extracten uit paddenstoelen zijn in het Verre Oosten een gebruikelijk onderdeel van de geneeskundige praktijk. Opus Mushrooms brengt dit soort producten nu ook in het Westen op de markt. In gesprek met oprichter Anne Bas.

Wat is het verhaal achter Opus Mushrooms?

“Bijna tweeënhalf jaar geleden stelde een vriend me voor aan enkele mensen die paddenstoelen kweekten en verschillende extracten maakten. Van paddenstoelenvitamines had ik nog nooit gehoord, maar ik had wel de documentaire Fantastic Fungi gezien. Ik besloot dat ik hun extracten wilde proberen, en na een paar weken begon ik me een stuk beter te voelen. Mijn huid verbeterde, ik sliep beter en mijn spijsvertering was regelmatiger.”

Was je al actief in een verwante branche?

“Mijn achtergrond is mode en productie. Ik was mede-oprichter van een bedrijf genaamd Arch & Hook in 2015. We verkochten kledinghangers aan hotels en winkelketens. Het is dus niet zo dat ik veel van biochemie wist. Ik hield echter wel van biologie en scheikunde op de middelbare school, en ben een grote fan van alternatieve en homeopathische geneeskunde. Ik heb wat gelezen en merkte dat er veel succesverhalen waren over paddenstoelen. In het Verre Oosten zijn ze veel verder. Ze nemen homeopathische/alternatieve geneeswijzen serieuzer en passen het vaker toe. Soms zelfs in combinatie met synthetische middelen. Ik kwam tot de conclusie dat dit net zo’n succesvol product als CBD zou kunnen zijn.”

Hoe maakte je het begin met Opus Mushrooms?

“Na wat studeren heb ik een businessplan gemaakt, nieuwe producten gemaakt met vijf paddenstoelen en bijna een jaar na mijn eerste ontmoeting Opus Mushrooms gelanceerd.”

Hoe zit de markt in elkaar? Aan wie verkoop je vooral?

“Wat de distributie betreft, merkte ik tijdens mijn marktonderzoek dat de meeste retailers in deze branche smartshops zijn. Mijn doel is om paddenstoelensupplementen weg te halen uit dit ietwat vage type winkel en dit mooie product ook beschikbaar te maken voor mensen die nog nooit in een smartshop zijn geweest en ook nooit zullen bezoeken, maar wel open staan voor dit soort supplementen. Vandaar de strakke verpakking en lifestyle branding. Ik denk dat het product heel succesvol kan zijn als het met meer verfijning op de markt wordt gebracht en verkocht in grote, betrouwbare winkelketens.”

Waar ben je momenteel naar op zoek op het gebied van investeringen?

“Iedereen kan investeren. Stil is prima. Iemand met connecties in de gezondheidsdetailhandel is zelfs nog beter. Als iemand erbij betrokken wil zijn (een rol krijgen en partner worden), komen we ook graag in contact.”

Wat voor groeipotentieel is er?

“Qua investering doen de paddenstoelenextracten van Opus Mushrooms het erg goed bij de kleinere retailers. Volgens de orthomoleculaire therapeuten die de producten verkopen en gebruiken in hun sessies, salons en websites heeft het product veel potentie. Ze zijn erg enthousiast en willen graag meer verkopen.

Sinds de eerste afname van een grote winkelketen en plannen om in het buitenland te verkopen, plannen we massaproductie. Het schalen is kostbaar, maar de marges zullen een stuk beter zijn. Om te kunnen voldoen aan minimale bestelhoeveelheden en om een team te hebben om deze hoeveelheden te verkopen en te beheren, zijn we op zoek naar 600.000 euro. Ons minimum ticket is 50.000 euro.”

Waar moet de financiering jullie de komende jaren brengen?

“De huidige financieringsronde zal zijn om het team op te bouwen en te betalen voor de productie die ons zal helpen internationaal uit te breiden. Op dit moment plannen we distributie in Duitsland. De ronde hierna gebruiken we voor het bouwen van onze eigen productiefabriek.”

Welk advies heb je voor aspirant-oprichters van een startup?

“Wees niet bang om advies te vragen of hulp te zoeken, maar pas op naar wie je luistert. Niet alle adviezen zijn slimme adviezen en sommige adviezen kunnen ontmoedigend werken. Je hebt een visie, houdt je eraan en pluk de vruchten van de gesprekken die je voert! Het belangrijkste is dat je stevig in je schoenen blijft staan en geniet van het avontuur.”

Meer informatie over Opus Mushrooms voor investeerders vind je hier.

Over de auteur: Pieter Bas is Startup Relations Associate bij Fundsup.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond