-

Start-up OTree: tech-plant als kantoorfilter

De luchtkwaliteit op kantoren en scholen staat sinds corona flink in de belangstelling. Otree wil met een combinatie van slimme techhnologie en planten de binnenluchtkwaliteit verbeteren. 

Deze zomer gaat het bedrijf beginnen met de productie. Zeven vragen aan Sander Bakx, mede-oprichter van OTree

Wat doet OTree precies? 

“Bij OTree combineren we technologie en natuur om innovatieve manieren te vinden om de gezondheid van mensen te verbeteren. Het eerste product dat we hebben ontwikkeld is OTree Lilly, een combinatie van een prachtige plant en slimme technologie. Deze technologie verbetert de luchtzuiverende kracht van de plant 200 keer! Zo maken we van een gewone plant een effectieve luchtfilter.” 

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“We willen OTree Lilly gebruiken om de binnenluchtkwaliteit in kantoren en scholen te verbeteren. Deze plaatsen staan bekend om hun slechte luchtkwaliteit. Wij zien dit als een groot probleem omdat we daar het grootste deel van onze tijd doorbrengen. Vooral tijdens de COVID-19 pandemie is men zich echt bewust geworden van het belang van goede ventilatie en luchtfiltering. Afgelopen winter waren scholen verplicht hun ramen open te houden om het risico van besmetting te verminderen. Toen beseften we dat we met OTree Lilly echt een impact kunnen hebben.” 

Wat is de impact van jullie bedrijf?

“We willen de wereld laten zien wat voor indrukwekkende dingen je kunt bereiken als je de natuur op een innovatieve manier gebruikt. Gelukkig zijn planten populairder dan ooit tevoren. Er zijn veel studies geweest die de positieve effecten van planten op mensen hebben aangetoond. Maar helaas kunnen gewone planten niet op tegen luchtfiltersystemen. OTree Lilly is de eerste plant die een nog betere luchtfiltering kan leveren dan reguliere luchtzuiveraars. 

OTree Lilly is een plug & play product en eenvoudig te onderhouden. Hij hoeft maar één keer per maand water te krijgen en onze geïntegreerde luchtkwaliteitssensor houdt u op de hoogte van Lilly’s prestaties. We hebben het ontworpen om perfect te passen in kantoren en klaslokalen. Onze klanten kunnen ervoor kiezen om het onderhoud zelf te doen of wij kunnen het voor hen doen.” 

Waar staan jullie op dit moment?

“OTree heeft de ontwikkeling van OTree Lilly succesvol afgerond. Dankzij de laboratoria van Fytagoras en TNO hebben we de luchtfilterende kracht van de OTree Lilly bevestigd gekregen en hebben we onze eerste producten bij klanten geplaatst. Daaraan voorafgaand hebben we in Nederland twee grote partners gevonden voor het uitbreiden van de verkoop van OTree Lilly. Deze partners hebben een groot netwerk in indoor groenvoorzieners en intelligent building management. Met deze samenwerkingen kan OTree snel uitbreiden en snel groeien.” 

Wanneer gaat OTree de markt op? 

“We streven ernaar om in augustus 2021 met de productie te beginnen. Zo kunnen we grotere volumes leveren aan onze klanten en partners. Onze partners zijn op dit moment onze grootste klanten en de prioriteit is om zo snel mogelijk aan hen te leveren.” 

Wie heeft er in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?

“We hebben de MIT-subsidie (€20.000) gebruikt voor de R&D en validatie van OTree Lilly. Als oprichters hebben we in deze fase ook zelf geïnvesteerd. Nu zijn we gekwalificeerd als TRL-6 en IRL-5. Daaraan voorafgaand heeft een van onze grootste partners zich gecommitteerd aan een intensieve samenwerking met in-kind financiering, zoals werkruimte en begeleiding van hun marketing en sales afdeling. We zien dat als een geweldige kans en ook als een validatie.

In deze ronde willen we €230.000 ophalen. Dit zal worden geïnvesteerd in het opstarten van de productie van OTree Lilly en het leveren van de eerste batches aan onze partners. Van daaruit willen we investeren in onze marketing om onze doelgroepen te bereiken.”  

Wat zou de ideale investeerders-match zijn?

“We zijn een jong bedrijf in een vroeg stadium, dus we zijn op zoek naar investeerders die ons kunnen helpen groeien met hun kennis en netwerk. Iemand die gelooft in onze technologie en de impact die het maakt. Daarnaast zou ervaring in marketing en/of sales een grote hulp zijn!”

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over OTree voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond