-

Yandex: Industriële bedrijven in het voordeel met omarming AI

Juist industriële bedrijven kunnen relatief gemakkelijk aan de slag met kunstmatige intelligentie. Omdat die hun machines vele jaren gebruiken, zijn er enorme hoeveelheden gebruiksdata in huis. Vanuit de Yandex Data Factory ondersteunt oprichter en directeur Jane Zavalishina deze organisaties met machine learning en analyse.

Wie het over de toepassing van kunstmatige intelligentie heeft, zal niet direct aan staal- en oliebedrijven denken. Toch blijkt juist de industriële sector hiervan de vruchten te plukken. Hoe de kunstmatige intelligentie wordt ingezet varieert van bedrijf tot bedrijf, maar vaak is het principe hetzelfde: “Op basis van data-analyses worden voorspellingen gedaan waarmee preciezere operationele beslissingen zijn te nemen.”

De ene keer leidt dit bij de productie van staal tot een kostenbesparing. In weer een ander geval kan een oliebedrijf juist zuiniger omgaan met natuurlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld water en energie. Door de productieprocessen te optimaliseren kunnen bedrijven precies op het juiste moment tot de juiste beslissing komen, zegt Zavalishina. “Zo verspil je minder.”

Juist omdat industriële bedrijven conservatief zijn, zijn ze nu in het voordeel. Met machines die vaak wel dertig jaar of langer meedraaien, beschikt een bedrijf over enorme gebruikslogs. “Dat is een heleboel data waarvan AI iets kan leren. Om zulke verbeteringen te bereiken, moeten machines normaal worden geüpgraded. Dat kost zo tientallen tot honderden miljoenen dollars. Hetzelfde resultaat bereiken we nu met het toevoegen van software. Dat is revolutionair.”

Dit bericht is 5 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond