-

“Zorg meer afgerekend op effectiviteit”

Sebastiaan Foppema heeft in de VS succes met PatientsLikeMe. Dat is een online community waar inmiddels meer dat 160.000 patiënten contact leggen met lotgenoten. Het zijn vooral chronisch zieken die zich na de diagnose vaak alleen voelen, meer informatie wensen en met ervaringsdeskundigen willen praten.

Op het gratis platform is de meeste informatie afkomstig van patiënten zelf. Om die reden hebben zorgverleners dan ook vaak twijfel over de geboden adviezen, zegt Foppema. Toch zou uit gesponsord onderzoek onder epileptici blijken dat ze, door hun deelname aan het lotgenotenplatform, 23 procent minder vaak op de eerste hulp belanden dan voordien.
Zo leidt PatientsLikeMe tot kostenbesparing in de zorg. Dat komt ook de zorgverleners ten goede, vindt de vice-president Business Operations. “Farmaceuten beseffen dat de zorg in de toekomst wordt afgerekend op de effectiviteit in plaats van op het aantal behandelde patiënten of verkochte medicijnen. Ze moeten dus meer luisteren naar de patiënt.”
Hij vertelt dat het voor zorgverleners interessant is dat het platform ook toont hoe het de patiënt vergaat tussen twee zorgsessies in. “Ze kunnen deze informatie gebruiken bij het volgend gesprek met hun patiënt en het levert een schat aan, voorheen onbekende, informatie op.” PatientsLikeMe werkt aan een mogelijkheid voor zorgverleners om ‘hun’ patiënten in het systeem gemakkelijk te kunnen volgen.

Bekijk hier het hele interview:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond