Download

Download
0
1.4k
Channel: Strategy

Groeien met maatwerk software? Maak een goede briefing

“Meer dan 50 procent van alle IT-projecten faalt en dat komt vaak door onvoldoende voorbereiding!” Digitalisering van je bedrijfsprocessen biedt ruimschoots kansen om (sneller) te groeien, om je onderscheidend vermogen te verbeteren en concurrentievoordeel te creëren. Toch lopen softwareprojecten vaak anders dan verwacht, het ontwikkelen van de software kost meer tijd en geld of mislukt volledig. Hoe voorkom je dit? Door een goede voorbereiding en briefing.

Groeien met maatwerk software? Maak een goede briefing

De whitepaper bevat een handige checklist die je helpt bij het opstellen van een goede briefing en beschrijft de belangrijkste vragen die je moet beantwoorden voordat je begint aan een softwareproject, waaronder:

  • Waarom wil je maatwerk software en geen standaardpakket?
  • Wie gaat de applicatie gebruiken en wie zijn er nog meer bij betrokken?
  • Wat zijn de minimale eisen voor succes?
1. Beantwoord deze vragen voordat je begint

Voordat je begint aan een softwareproject is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je kiest voor maatwerk software en geen standaardpakket? En daarnaast inzichtelijk te maken hoe je het vorige project hebt aangepakt, hoe dit is bevallen en hoe je de juiste softwareontwikkelaar kiest.

2. Maak je probleem inzichtelijk

Een belangrijk onderdeel van een goede briefing is een situatie- en probleemschets. Vertel in het kort om wat voor soort project het gaat en daarnaast welke problemen en uitdagingen de applicatie gaat oplossen. Ook is het belangrijk om in kaart te brengen welke stakeholders betrokken zijn bij het gebruiken van de te ontwikkelen applicatie.

Wees daarnaast duidelijk wat de minimale eisen voor succes zijn in de eerste fase en met welke externe stakeholders, deadlines en overige zaken je rekening moet houden. Daarnaast is een applicatie geen eindstation en formuleer daarom ook de doelstellingen voor de lange termijn.

3. Van briefing naar concreet project

Na het opstellen van de briefing is je softwareontwikkelaar aan zet. De briefing moet vertaald worden naar concrete stappen en een projectaanpak. De whitepaper beschrijft de drie belangrijkste vervolgstappen:

  1. Uitwerken van de werkprocessen.
  2. Inventariseren van (gewenste) functionaliteiten.
  3. Minimum Viable Product (MVP).

Maurits Dijkgraaf