0
5.4k
Channel: e-commerce

De nieuwe PSD2 voor online marktplaatsen

Vanaf 13 januari 2018 is de nieuwe richtlijn inzake de Payment Services Direct (PSD2) van kracht in de gehele Europese Economische ruimte (EER). Bij deze nieuwe richtlijn komt een hele lijst met veranderingen in de omgang met online transacties kijken.

Wat kun je verwachten van deze whitepaper

Deze whitepaper richt zich op de veranderingen voor de online marktplaats die het meest beïnvloed zal worden door de nieuwe eisen. Het online marktplaatsmodel kan het eenvoudigst worden omschreven als een online platform dat transacties tussen kopers en verkopers mogelijk maakt.

In de whitepaper lees je:

 • Wat de nieuwe PSD2 inhoudt.
 • De belangrijkste voorschriften.
 • Wijzigingen in vrijstellingen.
 • Volgende stappen voor online marktplaatsen.
De PSD2 richtlijn

De nieuwe PSD2 wordt ook wel de grootste verandering in het bankwezen genoemd. De focusgebieden van deze nieuwe richtlijn zijn concurrentie, innovatie, beveiliging en consumentenbescherming.

Het belangrijkste doel is om gelijke kansen voor betalingen te creëren en kleine bedrijven te beschermen. De kleinere bedrijven worden gezien als de belangrijkste innovators binnen de bankensector.

Ook consumenten zullen profiteren van de PSD2, omdat het winkelproces veiliger wordt en het productaanbod zal worden uitgebreid.

Wat verandert er voor online marktplaatsen?

Veel online marktplaatsen hebben geprofiteerd van de vrijstelling in de PSD1. Zij mochten optreden als tussenpersoon tussen de begunstigden en betalers die hun platform gebruikten, zonder over de vereiste licentie te beschikken.

De belangrijkste verandering in de PSD2 ten opzichte van de PSD1 is dat vanaf januari 2018 veel online marktplaatsen over een licentie moeten beschikken om als betalingsinstelling te blijven werken.

Marktplaatsen hebben nu twee keuzes:

 • Een aanvraag indienen om als een gelicentieerde betalingsinstelling te werken.
 • De controle over sommige of alle financiële handelingen uitbesteden aan een gelicentieerde betalingsinstelling.
De sleutel tot succes

Marktplaatsen die willen voortbouwen op het succes van de afgelopen jaren zullen echter snel moeten reageren om ervoor te zorgen dat PSD2 geen belemmering vormt voor hun groei. Als een online marktplaats hoef je niets te vrezen van PSD2, zolang je tijdig de juiste stappen neemt en ervoor zorgt dat je vóór januari volgend jaar meegaat.

Over de auteurs, uitgever en editor
 • David Martin is de B2B Content Manager bij Acapture. Al meer dan acht jaar schrijft en maakt hij content en beheert hij contentstrategieën voor bedrijven in verschillende branches.
 • Ignacio González-Páramo is Vice President Global Compliance en Regulatory Affairs bij Payvision en Acapture. In deze rol zorgt Ignacio voor naleving van de geldende wetgeving en voor contacten met de bevoegde autoriteiten en toezichthouders.
Inhoud
 • Introductie
 • De PSD2 wetgeving
 • PSD2 en online marktplaatsen
 • De vervolgstappen
 • Conclusie
 • Over de auteurs, uitgever en editor

Download het whitepaper

Wil je deze whitepaper bekijken?

Wil je deze whitepaper bekijken?

Log in met je Emerce Account of vul het formulier in.

Meld je gratis aan

Voordat je deze whitepaper download...

Meld je gratis aan om Emerce video’s, whitepapers, rapporten en meer content te bekijken.

Gebruik minimaal 8 tekens, één hoofdletter, getal en speciaal karakter.

Je kunt het document downloaden indien je akkoord gaat dat je gegevens worden verstrekt aan Acapture. Deze kan je benaderen. Je kunt je toestemming op ieder moment intrekken in overeenstemming met Acapture’s privacystatement. Daarnaast zet Emerce je gegevens in de Emerce database en stuurt je relevant nieuws, artikelen, congressen, whitepapers en vacatures, afhankelijk van je functie en de branche waarin je werkt. Je kunt je interesses aanpassen via ‘mijn profiel’. Afmelden voor alle Emerce e-mails kan altijd. Meer informatie lees je in de Emerce privacystatement.

Dit is premium content

Upgrade naar Premium en krijg onbeperkt toegang tot de beste artikelen, video’s en whitepapers van Emerce!

Al een Emerce Account? Log hier in.

Dit is premium content

Upgrade naar Premium en krijg onbeperkt toegang tot de beste artikelen, video’s en whitepapers van Emerce!

Je download staat klaar!

Klik op de knop om het document te downloaden.

John Snoek