Download

Download
0
7.1k
Channel: Recruitment

Referral programma ontwikkelen? Gebruik deze tien tips

Wat is de impact van een referrals op het werven van nieuwe medewerkers? Een succesvol referral programma kan je helpen bij het invullen van meer dan vijftig procent van je vacatures. Deze whitepaper van Firstbird beschrijft hoe je in tien stappen een succesvol referral recruitment programma ontwikkelt.

Creëer draagvlak voor je referral programma

Na het lezen van deze whitepaper weet je aan welke eisen een modern referral recruitment moet voldoen. Vervolgens kun je aan de slag met het uitrollen en promoten van je referral programma. Om je medewerkers te informeren over je nieuwe programma is het belangrijk om goed na te denken over de interne communicatie. Zorg dat je medewerkers beschikken over goed referentiemateriaal:

  • Een introductie: waarom dit programma?
  • Wat is het gewenste functieprofiel?
  • Hoe kun je dit programma promoten?

Om je referral programma buiten je organisatie te promoten kun je jouw eigen netwerk inzetten. Promoot je programma via bijvoorbeeld je alumni-netwerk, oud-collega’s en social media. Ook is het belangrijk dat je referral programma mobiel toegankelijk is. Hierdoor kunnen je medewerkers ook buiten werktijd, bijvoorbeeld in de sportkantine, nieuwe medewerkers werven.

Het motiveren van je medewerkers

Het geven van beloningen is inherent aan referral recruitment. Je kunt ervoor kiezen om je medewerkers een financiële beloning te geven maar ook een waardering in de vorm van ”Dank je wel” of een vermelding op het het intranet worden net zo gewaardeerd. Een belangrijke tip is: beloon je medewerkers zo snel mogelijk na het aanleveren van een nieuwe medewerker.

Lees in de whitepaper de overige tips voor het ontwikkelen van een succesvol referral recruitment programma.

Matthias Wolf