0
2.9k
Channel: Data

Het selecteren van een selfservice data preparation platform met de Ovum Decision Matrix

De opkomst van het selfservice-analysetijdperk heeft geleid tot een meer flexibele, iteratieve benadering van gegevensvoorbereiding. Het aantal dataconsumenten in de typische onderneming is in de loop van de tijd enorm gegroeid. Daarnaast hebben in de afgelopen tien jaar business intelligence- en visualisatietools steeds meer functionaliteit toegevoegd om de reikwijdte van het toepassingsbereik verder uit te breiden naar niet-technische zakelijke gebruikers. De groeiende vraag naar kant-en-klare datasets heeft IT-centrische modellen uitgedaagd op het gebied van gegevensvoorbereiding en het standaardiseren van data-analyses.

Data preparation: De traditionele BI-benadering werkt niet meer

Het tijdperk van selfservice-analyse vereist gemakkelijke toegang tot voorbereide gegevens die kunnen worden ingevoerd in selfservice-visualisatie en BI-tools. De traditionele BI-benadering van gegevensvoorbereiding, met behulp van ETL-tools om gecentraliseerde datawarehouses te vullen, was nooit bedoeld om het moderne volume van eindgebruikers van analyses te ondersteunen; het was ook een IT-gestuurd proces waarbij IT de bottleneck was bij het voorbereiden van gegevens voor analyse.

De opkomst van selfservice data preparation

Het aantal eindgebruikers van analyses is gegroeid. Daarnaast verwacht gebruikers altijd en overal toegang te hebben tot hun data. Om in deze behoefte te voorzien moeten gebruikers tools krijgen om zelf gegevens voor te bereiden en te combineren. De markt van data preparation technologie is geëvolueerd en bieden zakelijke gebruikers de handvatten om datasets te transformeren en voor te bereiden zonder volledig afhankelijk te zijn van IT.

Dit zorgt er ook voor dat naarmate meer gebruikers toegang hebben tot groeiende hoeveelheden data de gebruiksvriendelijkheid in het gedrang komt. Leveranciers van data preparation omgevingen spelen hier op in door native functionaliteiten en het aanbieden van integraties. Gebruikers kunnen hierdoor makkelijk door de omgeving navigeren en en de gegevens vinden die ze nodig hebben.

Data preparation als onderdeel van datamanagement- en analytics software

In de markt als geheel is er een trend van self-service datapreparatie ‘platformisatie’, waarbij datapreparatiefunctionaliteit in toenemende mate wordt ingebakken in grotere datamanagement- en analyseplatforms in plaats van als aparte oplossing aangeboden.

Hoe groter het platform, hoe groter echter het risico van lock-in van leveranciers; concurrerende belangen op het gebied van functionaliteit kunnen ook de integratie en compatibiliteit met andere producten beperken. Lees in de whitepaper wat overige voordelen en nadelen zijn van een zelfstandige en geïntegreerde data preparation oplossing.

Data preparation oplossing selecteren? Gebruik deze handvatten

In Ovum’s eerste Decision Matrix-rapport over selfservice data preparation, analyseert analist Paige Bartley de acht belangrijkste leveranciers van data preparation door de technologie en uitvoering van elk bedrijf te beoordelen. Dit rapport gaat in op:

  • Welke leveranciers Ovum scoort als marktleiders, marktuitdagers en marktvolgers.
  • De sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van de acht belangrijkste leveranciers van data preparation technologie.
  • Een gedetailleerd overzicht van de criteria die Ovum gebruikte bij hun evaluatie.
Log in of meld je gratis aan om dit rapport te downloaden

Jessica Benton