Download

Download
0
9.1k
Channel: PIM

Wat is het verschil tussen DAM-, MDM-, PLM- en PIM?

Productinformatiemanagement (PIM) wordt in het unified commerce tijdperk steeds belangrijker. De hoeveelheid informatie groeit en het aantal producten neemt exponentieel toe. Tegenwoordig zijn er verschillende systemen beschikbaar voor het beheren en managen van productinformatie:

  1. Digital Asset Management (DAM) systeem;
  2. Mass Data Management (MDM) systeem;
  3. Product Information Management (PIM) systeem;
  4. Product Lifecycle Management (PLM) systeem.

Deze whitepaper geeft antwoord op de vragen: Wat zijn de verschillen tussen deze systemen? En wanneer heb je welk systeem nodig?

Het verschil tussen een DAM- en PIM-systeem

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen een DAM- en PIM-systeem, kennen deze systemen ook grote verschillen. Een DAM-systeem is ontwikkeld om al uw digitale bestanden op te slaan. Terwijl een PIM-systeem is ontwikkeld voor het opslaan en delen van niet enkel afbeeldingen en digitale bestanden, maar ook alle verdere productinformatie. Toch kan het zijn dat je PIM-oplossing enkele DAM-functionaliteiten biedt, bijvoorbeeld de mogelijkheid om afbeeldingen naar de juiste grootte te schalen.

Het verschil tussen een MDM- en PIM-systeem

Een andere veelgehoorde oplossing voor productinformatie-management is een Mass Data Management (MDM) systeem. Een MDM-systeem zorgt ervoor dat bedrijfsgegevens, processen en procedures centraal opgeslagen en beheerd worden. Bij MDM draait het om organisatie brede synchronisatie van data. Bij een PIM-systeem draait het met name om een snelle beschikbaarheid van productdata voor specifieke doeleinden.

Het verschil tussen een PLM- en PIM-systeem

Een derde oplossing die vaak in een vergelijking wordt meegenomen is een Product Lifecycle Management (PLM) systeem. Toch zijn er wel degelijk een aantal belangrijkste verschillen tussen een PLM- en PIM-systeem. Waarbij een PLM-systeem zich focust op de productlevenscyclus en ontwikkeling van een product, gaat een PIM-systeem dieper in op productniveau, op de huidige productinformatie en het aanbieden van deze informatie aan de klant.

DAM-, MDM-, PLM- en PIM-systemen combineren

Na het lezen van deze whitepaper weet je dat een PIM-systeem geen vervanging van een DAM-, MDM- of PLM-systeem, maar een rijke toevoeging aan je technologielandschap. De systemen samen vormen een landschap waarbij de sterke punten van ieder systeem de andere ondersteunen en het gehele proces van productie tot verkoop, efficiënt wordt ingericht.

Nu ook beschikbaar als on-demand webinar. Jeffrey Cabaret vertelt je in dit webinar wat de belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen zijn van een DAM-, MDM-, PLM- en PIM-systeem. Bekijk het webinar direct.

Jeffrey Cabaret