Luister

Luister
0
3.4k
Channel: Analytics

Welke rol speelt ABN AMRO bij het opsporen van mensenhandel?

Sinds 2014 zijn al meer dan 40 miljoen mensen het slachtoffer geworden van mensenhandel. Hoewel mensenhandel vaak wordt geassocieerd met (illegale) prostitutie werken ongeveer 25 miljoen van deze 40 miljoen slachtoffers in nagelstudio’s, kinderdagverblijven en restaurantkeukens.

ABN AMRO ontwikkelde een datamodel dat bankgegevens analyseert op signalen van mensenhandel. In deze podcast wordt uitgelegd hoe dat model precies werkt, waarom mensenhandel zo moeilijk te bestrijden is, en hoe technologie en finance kunnen bijdragen aan een oplossing.

Thema’s van deze podcast: 

  • Hoe is het om slachtoffer te zijn van mensenhandel?
  • Hoe kunnen technologie en finance ons helpen bij het ontwikkelen en bedenken van oplossingen om mensenhandel te identificeren?
  • Waar kun je mensenhandel tegenkomen?
Over de sprekers
  • Raila Abas, Intelligence Specialist ABN AMRO. Raila heeft een achtergrond in Internationaal Publiekrecht en werkt op de afdeling Security & Integrity Management van ABN AMRO en houdt zich bezig met geopolitieke analyses en onderzoeken op klanten met een verhoogd risico op financieel-economische criminaliteit. Vanuit haar rol als analist, analyseert zij hoog scorende klanten uit het mensenhandel datamodel.
  • Jill Coster van Voorhout, onderzoeker en jurist aan de Universiteit van Amsterdam. Als advocaat en socioloog is Jill expert in strafrecht en -procedure, evenals in de preventie en bestrijding van internationale en transnationale misdrijven. Vanuit haar rol als onderzoeker is zij betrokken bij het identificeren van trends op het gebied van mensenhandel.
  • Cora, voorheen zelf slachtoffer van mensenhandel en nu werkzaam als ambassadeur voor FairWork, een non-profit organisatie die arbeidsuitbuiting bestrijdt. Ze biedt nu zelf ondersteuning en advies aan slachtoffers van mensenhandel
Over de podcastserie

Deze podcast is deel 1 van de serie ‘Forensic Finance’ waarin ABN AMRO inzoomt op diverse onderwerpen waaronder schending van mensenrechten, duurzaamheid en andere maatschappelijke vraagstukken.

Als je liever leest, hebben we het volledige transcript hieronder toegevoegd

Je bent klaar om te downloaden
Download

Maaike Scholtens