Deel dit artikel
-

Studieboekenmarkt.nl in zee met Bol.com

De gratis handelssite Studieboekenmarkt.nl professionaliseert en verrijkt het aanbod tweedehandsadvertenties met nieuwe studieboeken en bijbehorende samenvatting via Bol.com. Bol.com overweegt om dit soort afgeleide handel volgend jaar met de herlancering van de site verder faciliteren door een API vrij te geven, een technologie waarmee externe sites hun digitale winkels kunnen vullen met actueel Bol.com-aanbod.

"Zeker rond deze periode is het druk. Per kwartaal verschijnen er zo´n 5.000 nieuwe advertenties op de site van studenten die hun boeken willen verkopen. In rustige periodes hebben we 10.000 bezoekers per maand, maar nu het collegejaar bijna begint, gaat dat snel richting 20.000 a 25.000", aldus Herman de Waard.

In 2002 begon Herman de Waard, toen nog zelf student, de site Studieboekenmarkt.nl om studenten onderling te laten handelen in studieboeken. Veel opleidingen laten studenten ieder jaar nieuwe boeken aanschaffen, vaak ook nog eens de jaarlijks vernieuwende edities. De site staat toe dat gebruikers snel hun boeken kwijt raken met weinig financieel verlies.

De Waard: "Je ziet dat studenten daarom hun boeken direct aan het einde van een blok doorverkopen aan iemand die elders net aan een vergelijkbaar blok begint." Hij schat dat tussen de 60 en 70 procent van de geplaatste advertenties daadwerkelijk tot een verkoop leidt.

De ondernemer tracht een zachte breuk tot stand te brengen tussen de traditionele relatie tussen BGN-filialen, de 'boekwinkels met de rode ster', en studieverenigingen en opleidingsinstellingen. Immers, die organisaties hebben niet zelden afspraken over afname en prijs.

Om het aanbod aantrekkelijker te maken, breidt Studieboekenmarkt.nl vandaag zijn assortiment uit middels een partnerschap bij Bol.com. Studenten kunnen niet enkel naar tweedehands boeken zoeken, maar ook naar nieuwe. Als een zoekopdracht naar een gebruikt boek zonder resultaat strandt, kan de zoekende student het boek met een klik op de muis aanschaffen bij Bol.com. Bovendien krijgt hij daarbij de optie een samenvatting van het boek erbij te kopen. Voor die optie sloot Bol.com vorig jaar een distributieovereenkomst met Studentsonly.nl.

Studentsonly.nl betaalt studenten die samenvattingen schrijven 30 cent voor ieder verkocht exemplaar. Het gaat daarbij om gedrukte samenvattingen, printing on demand. Via Bol.com zijn 300 samenvattingen verkrijgbaar bij de bijbehorende boeken. De webwinkel begint binnenkort weer een landelijke campagne om studenten op Bol.com te wijzen. Met Engelse boeken is de internetwinkel naar eigen zeggen goedkoper dan de traditionele boekhandel, en ook op Nederlandse studieboeken geeft het bedrijf de maximaal wettelijk toegestane kortingen.

De programmeur Studieboekenmarkt.nl vult de database van zijn site nu nog handmatig met titels, beschrijvingen, afbeeldingen en prijsinformatie van Bol.com. In de loop van volgend jaar kan hij het proces van assortiment bijwerken automatiseren.

Bol.com-directeur Daniël Ropers geeft desgevraagd aan, dat hij nadenkt over het vrijgeven van een API voor Bol.com. Dat is een technologisch bruggetje dat programmeurs direct en live verbinding geeft tot de database met product-, prijs- en beschikbaarheidsinformatie. Externe sitebeheerders kunnen dat soort real time informatie in hun site verwerken. Enkel de daadwerkelijke bestelling vindt plaats op het Bol.com-platform.

Ropers: "Een API is iets dat we op zijn vroegst in de volgende versie van de site kunnen bieden. Het vereist veel van de architectuur en is niet iets dat je zomaar doet. Het is een ingrijpende verandering. De nieuwe site verschijnt naar verwachting in de loop van volgend jaar."

De nieuwe generatie webdiensten in de Verenigde Staten biedt tegenwoordig standaard een API om in korte tijd een zo breed mogelijk bereik te kunnen realiseren via andere site. Diensten als Flickr, eBay, Plazes.com, Skype en Oodle.com zijn daar illustratief voor. In Nederland biedt enkel Marktplaats.nl op beperkte schaal toegang tot een API.

Deel dit bericht

3 Reacties

Nathan

Op http://www.boekenbeurs.nl, de marktleider van tweedehands studieboeken in Nederland, met bijna 100.000 advertenties, staan al jaren lang gerichte tekstlinks naar BOL.com waarbij op boek-niveau de details kunnen worden opgevraagd…

Herman de Waard

@ Nathan: Wij hebben bewust gekozen voor een database-integratie waarbij de productinformatie wordt weergegeven in een eigen omgeving, op de website van studieboekenmarkt.nl zelf. Dit verhoogt de transparantie richting de bezoeker, die meteen op de hoogte is van zaken als levertijd, prijs en het soort boek. In een oogwenk ziet men de verschillende opties, namelijk de mogelijkheid tot het aanschaffen van nieuwe studieboeken, tweedehands studieboeken of een samenvatting ervan. Bij het daadwerkelijk bestellen van een nieuw studieboek en/of samenvatting komt de koper direct terecht in de 'winkelwagen' van bol.com. Dit vermindert het aantal stappen in de bestelprocedure en verhoogt de efficiëntie. Met vriendelijke groet, studieboekenmarkt.nl

Wouter Kroon

Op http://www.bookmatch.nl de runner-up na boekenbeurs met 95.000 titels in het aanbod is het reeds enige tijd mogelijk boeken bij bol.com te bestellen. De prijs hiervan wordt in de look en feel van Bookmatch weergegeven direct na de zoekresultaten. Ook een samenwerking met Studentsonly is niet uniek. Ik adviseer jullie zelf meer transparant te zijn, zoals bijvoorbeeld het weergeven van het aantal aangeboden boeken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond