Deel dit artikel
-

Zooof zet familieverbanden en -geheimen online

“Wij maken genealogie voor een breed publiek toegankelijk en willen, anders dan Sixdegrees.com ooit, de echte relaties tussen mensen in kaart brengen.” Jean-Paul Busker lanceerde samen met zakenpartner Stefan Leenen de meertalige stamboomsite Zooof.com. De ingebouwde schatkist kan over jaren nog voor grote verrassingen zorgen.

Gisterenmiddag opende de in Amsterdam ontwikkelde site Zooof.com de deuren voor het brede publiek. Afgelopen maanden deden een paar honderd internetters uit de hele wereld mee aan het testproces om de laatste oneffenheden weg te werken.

De site, opgesteld in 35 talen, is een soort profielensite waar belangstellenden hun stamboom in kunnen voeren, familieverbanden kunnen leggen, kalenders bij kunnen houden en familieverhalen kunnen vertellen. Op termijn kunnen gebruiker ook vriendennetwerken en zakelijke netwerken aanleggen op de site.

"Ik ben als gebruiker ooit begonnen met de site Sixdegrees." Die site trachtte aan te tonen dat iedereen ter wereld op enige manier met ieder ander in contact is te brengen via de personen die ze kennen, via maximaal 6 schakels. Sixdegrees.com flopte uiteindelijk, ging ten onder aan spam, en huisvest nu niets meer dan een lege internetpagina. Busker: "Ik wil met Zooof de 'real degrees' aantonen. Je hoeft altijd maar drie vragen te stellen: wie zijn je ouders, wie zijn je kinderen en wie is je partner."

Slimme techniek, mede ontwikkeld door partner Stefan Leenen, zorgt ervoor dat Zooof-gebruikers hun eigen familie via internet in kaart kunnen brengen, ook met een grafische overzicht. Hoe actiever een gebruiker is, hoe meer foefjes hij ter beschikking krijgt. Vergevorderde gebruikers krijgen bijvoorbeeld een familiemailbus en kunnen naar relaties met bekende personen laten zoeken. Er zijn in totaal 12 gebruikersniveaus.

Onbekenden van de familie hebben geen zicht op de familierelaties van geregistreerde sitegebruikers. Als een gebruiker een familielid aan zijn netwerk toevoegt, kan de nieuwe toegevoegde een mailtje krijgen waarmee hij het recht en 'eigendom' over zijn eigen registratie krijgt.

Het basisgebruik van de site is gratis, en dat blijft het volgens Busker ook. Vooralsnog wil het bedrijf geld verdienen met de verkoop van advertenties op de homepage en met sponsoring. Achter de schemen wordt gewerkt aan een Plus-pakket. Dat is een betaaldienst waarmee geregistreerde gebruikers geavanceerde zoekopties krijgen, van geneologische aard.

Busker: "Zooof is laagdrempelig, maar we bedienen ook de meer gevorderde stamboomonderzoekers. We werken aan een techniek waarmee genealogen hun databases kunnen importeren in Zooof. Dat is gebaseerd op het gangbare Gedcom-formaat."

Gisteren, toen de site nog niet open stond voor het brede publiek, bevatte de database 5.229 namen uit 55 landen. Die zijn aangebracht door 692 geregistreerde gebruikers, zogeheten 'family builders'.

De komende maanden ligt de focus het doen groeien van het aantal geregistreerde gebruikers. Een eenvoudige interface en de introductie van nieuwe gebruiksmogelijkheden van de site moeten dat stimuleren. "We willen iedere maand in omvang verdubbelen."

Zooof kan in de toekomst nog voor vreemde verrassingen zorgen in talloze families. Gebruikers kunnen op de site een persoonlijke schatkist aanmaken en daar familiegeheimen in verstoppen. Pas als een vooraf ingestelde tijdspanne is verstreken, gaat de kist open en krijgt de hele familie de onthullingen voor de kiezen.

Deel dit bericht

3 Reacties

jan willem

Leuk idee. Heb me net ingeschreven in de hoop wat nog niet bekende familieleden te traceren. Daar kan ik alleen niets over terugvinden. Ik mag zelf een stamboom gaan bouwen maar die had ik al…Wat is nu werkelijk het mooie aan dit concept?

Bob

In het artikel "Web 2.0 en genealogie" ( http://blog.coret.org/2007/01/web-20-en-genealogie.html ) wordt onder andere Zooof besproken. Voor de echte genealoog voegt Zooof nu nog weinig toe, maar ik verwacht dat meer en meer genealogische sites (zoals bijvoorbeeld http://www.genealogieonline.nl/ ) Web 2.0 aspecten op zullen pikken.

Mieke de Jong

Ik vind Zooof een hele handige site! Ook de dynamische stamboom vind ik mooi. Het is niet zozeer een genealogisch geheel (dat is de extra!) alswel een social community, gebouwd rond je eigen familie. Super om op die manier verder uit te bouwen en contacten aan te halen! Kortom, complimenten aan Zooof! Topidee.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond