Deel dit artikel
-

e.day: Niets moet bij Guardian Unlimited

Guardian Unlimited won drie jaar achtereen de prestigieuze Webby Awards voor Beste krantenwebsite. Twee vragen aan Neil McIntosh, hoofd redactionele vernieuwing.

Journalisten staan niet bepaald bekend als veranderingsgezind. Hoe hebben jullie de redactie meegekregen?
“Voorzichtig. De hoofdredacteur is heel overtuigd en enthousiast, maar we forceren niets. We proberen iets nieuws altijd met vrijwilligers te beginnen. De eerste blogs werden geschreven door journalisten die dat zelf leuk vonden. Dat werkte uiteindelijk als een olievlek. Niemand werd gedwongen.

Bij de lancering van ons discussieplatform Comment is free zei de hoofdredacteur: je hoeft niet mee te doen aan de discussie, maar als je daar later schade van ondervindt is dat jouw probleem. De keuze is aan jou. Maar uiteindelijjk is het een heel langzaam proces, waar we veel tijd voor hebben genomen.

De Daily Telegraph koos voor de big bang: alles in een keer anders. Daardoor hebben ze uiteindelijk heel veel goede journalisten verloren. Die voelde zich niet gerespecteerd.

Uiteindelijk is het gewoon een managementissue en geen journalistieke zaak. Het management van kranten is traditioneel een drama. Ik heb een MBA gedaan, omdat ik geïnteresseerd ben in veranderingsprocessen en dat heeft echt mijn ogen geopend. Dit soort veranderingen zijn doodgewoon voor bedrijven. Alle bedrijfstakken maken dit soort grote veranderingsprocessen door. De journalistiek is daar helemaal geen uitzondering in.

Journalisten zijn wars van veranderingen, waarschijnlijk omdat ze al in grote onzekerheid leven. Ze weten vaak niet wat ze morgen moeten doen. Om met die dagelijkse druk en onzekerheid te kunnen omgaan, moet alles verder als een geoliede machine draaien. There is enough going on allready!”

Wat was het allermoeilijkst?
“De lancering van Comment is free. Het intellectuele hart van de krant online gezet. We zijn heel erg blij met het enorme aantel pageviews, maar er komt nogal wat bij kijken om alles in goede banen te leiden.

Neem de kwestie Maddy (de Britse peuter die vermist is, SB). Nu de ouders officieel als verdachten worden gezien, is de discussie daarover op de site enorm. We willen daar heel zorgvuldig mee omgaan. Als ze onschuldig zijn, hebben ze een schade opgelopen waar ze hun leven niet meer overheen komen: hun dochter verloren én vals beschuldigt. Als het waar is zijn ze psychopaten en dat is ook erg.

We hebben een heel team aan moderators om erevoor te zorgen dat de discussies niet uit de hand lopen. Ook met discussies over het Midden Oosten moeten we goed opletten. Daar lopen de emoties ook altijd snel hoog op.

Los van de inhoud is er nog de techniek. We hebben wel wat problemen met de volumes. Alles draait op blogsoftware, maar die is niet gemaakt om zulke hoeveelheden te verwerken, dus daar moet continu aan gesleuteld worden. Ongeveer 70 procent van ons bedrijfsnetwerk wordt nu bezet door Comment is free. De computers zijn er een stuk trager van geworden.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Mike

Ik had de presentatie van de Guardian graag gezien gister, maar helaas gemist. Overigens: een kort verslagje van e.day over DAG en User Generated Content is te vinden op: http://mikeswebs.blogspot.com/2007/09/eday-2007-over-user-generated-content.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond