Deel dit artikel
-

Narrowcasting moet fileprobleem oplossen

Rijkswaterstaat zet samen met Koninklijk Horeca Nederland narrowcasting in om de files te verminderen. Door bezoekers van attractieparken en horecagelegenheden van actuele verkeers- en treininformatie te voorzien verwachten zij een betere spreiding van het verkeer.

Bij de uitgang van meerdere pretparken, dierentuinen en congrescentra worden verkeersinformatieschermen geplaatst waarop te zien is waar de files staan en of er treinvertragingen zijn.

Op de schermen met is verkeers- en treininformatie te zien. Bezoekers kunnen zich voor vertrek naar huis informeren over de actuele verkeerssituatie.

Alle locaties worden vanuit één centraal punt in Nederland aangestuurd en op afstand beheerd. Een deel van de content kan eventueel ook lokaal bepaald worden. Naast verkeersinformatie kan bijvoorbeeld ook de NS vertrekinformatie van een station in de buurt getoond worden of een pagina met actuele weersinformatie.

Het project moet bezoekers stimuleren om langer op de locatie te blijven wanneer er files of treinvertragingen zijn, met als doel een betere verkeersspreiding. Voor de deelnemende horecaondernemers biedt dit bovendien een kans op extra omzet.

Het eerste ‘mobiliteit-scherm’ is vrijdag in gebruik genomen bij de hoofdingang van Burgers’ Zoo in Arnhem. De komende 6 maanden volgen 200 locaties waaronder de Efteling, Duinrell, Hilton Amsterdam, de Jaarbeurs in Utrecht en meerdere hotels en restaurants.

Vorig jaar is een proef gehouden met verkeersinformatie op 10 locaties. In het zomerseizoen leverde dat bij bijvoorbeeld Duinrell tot 150 extra eters per week op in de avondspits, mensen die daardoor uit de file bleven. 

Het project is onderdeel van FileProof, een programma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat met circa 50 projecten voor fileaanpak op de korte termijn.

De verkeersinformatie en de vertrektijden van treinen op de schermen worden geleverd door respectievelijk Vialis en de NS. De Vries Projekt Design levert de schermen en het softwarepakket.

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Mignot

Over dit idee hebben studenten van de Universiteit Utrecht meerdere malen gebrainstormed met Rijkswaterstaat. Het gaat om studenten van de opleiding Natuurwetenschap & Innovatiemanagement en gebeurde in ruil voor financiering van de studiereis naar india in 2006.  Mooi om het eindelijk uitgewerkt te zien en dat er dus daadwerkelijk iets mee is gedaan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond