Deel dit artikel
-

Onderzoek naar vaste prijs voor e-books

Minister Ronald Plasterk wil onderzoeken of e-books ook onder de Wet op vaste boekenprijs moeten vallen. Op dit moment geldt de wet enkel voor boeken van papier.

Tot nog toe waren e-books geen bedreiging voor de ouderwetse boeken. Nu de populariteit van de e-readers toeneemt, wil Plasterk kijken wat de gevolgen zijn voor het functioneren van de wet. Bovendien moet gekeken worden of de e-book eventueel ook onder de wet moet komen te vallen.

Het onderzoek richt zich niet alleen op Nederlandse verkoop van e-books. De toename van buitenlandse internetverkoop, zo meent Plasterk, zal de handhaving van de vaste prijs ondermijnen. Het onderzoek moet daarom ook uitwijzen of verduidelijking van de wet noodzakelijk is. Op dit moment zijn alleen Nederlandse uitgevers aan deze wet gebonden.

Deze uitspraak deed de minister naar aanleiding van de vijfjaarlijkse evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs. Dit was gebaseerd op meerdere wetenschappelijke onderzoeken en een evaluatie van de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media. De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak kan zich goed vinden in het onderzoek dat de minisiter voorstelt.

De vijf jaar oude wet zou volgens Plasterk verder goed werken. Wat wel veranderd wordt, is de korting die boekhandels vroeger aan personeel en auteurs mochten geven. Deze korting van veertig procent komt weer terug.

Deel dit bericht

1 Reactie

Advocaatje

Aanvullend een correctie op een spelfout hierboven. Het betreft hier de Wet op de vaste boekenprijs. De regeling zelf is nog niets eens zo heel oud. (2004) Bij interesse zie: http://mijnwetten.nl/wet-op-de-vaste-boekenprijs/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond