Deel dit artikel
-

1 miljoen euro voor onderzoek naar slim textiel

Hogeschool Saxion krijgt 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van slim textiel. In het HiTex-project werken 14 onderzoeksinstituten, textiel- en elektronicabedrijven uit mkb en grootbedrijf samen om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van in textiel geïntegreerde ICT. Hiervoor worden drie prototypen ontwikkeld.

Om in te spelen op trends als Internet of Things, werken binnen het HiTex-project bedrijven uit verschillende disciplines samen aan innovatieve texieloplossingen.

Daarbij kan worden gedacht aan het toevoegen van functionaliteiten als licht, warmte en ‘sensing’ in tenten, slimme vloerbedekkingen en beschermende kleding. Dat met behulp van technieken als inkjet printen, 3D weven, technisch borduren, lamineren en nanocoatings.

De toepassingen van slim textiel zijn volgens de partners ‘oneindig’. Bijvoorbeeld bij de opvang van slachtoffers bij een natuurramp. Wanneer energie met behulp van flexibele zonnecellen op het tentzeil opgevangen kan worden en vervolgens direct omgezet kan worden in stroom, kunnen hulpverleners en slachtoffers voorzien worden van warmte, licht en het opladen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon.

Een andere toepassing is textiel in vloeren van verzorgingstehuizen. Door bewegingspatronen van ouderen te meten kunnen verzorgers betere hulpverlening bieden en daar zijn waar het nodig is.

De Hi-Tex partners zijn Hogeschool Saxion, Fontys Hogescholen, Ten Cate outdoor Fabrics, TANATEX Chemicals, SPGPrints, Elitac systems, Luminis Arnhem, Low & Bonar, ItoM Medical, InnoVisser, Modint, Schmits International, Thales en Artex.

De financiering voor het HiTex-project is aangevraagd vanuit het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion onder leiding van lector Jan Mahy.

Foto Saxion

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond