Deel dit artikel
-

10.000 Vlaamse winkels weg in 10 jaar tijd

In tien jaar tijd zijn er in Vlaanderen 10.000 fysieke winkels verdwenen. De elektrowinkels lopen daarbij voorop, hun aantal nam met veertig procent terug. Daarnaast verdwenen ruim 3.000 schoen- en kledingzaken.

Het aantal fysieke retailers in Vlaanderen en Brussel is de voorbije tien jaar met 16 procent gedaald, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus waarover De Tijd en Gondola berichten. Elektrozaken verdwijnen het vaakst, maar ook kleding- en schoenwinkels sluiten vaak de deuren: sinds 2013 verdwenen er meer dan 3.000.

In Brussel bedraagt die terugval 12 procent, in Antwerpen en Gent respectievelijk 17,5 en 13,5 procent. In kleinere steden is de daling nog groter, zoals in Tongeren (-25%), Halle (-23%) en Tienen en Lier (-22%).

Vaak worden de winkelpanden gebruikt voor horeca. Het aandeel van de horeca is in Vlaanderen op die manier gestegen naar ruim 22 procent.

Deel dit bericht

1 Reacties

Bruno Verhaeghe - WITBOSCH

Niet geheel onlogisch. Pokkeduur en ingewikkeld parkeerbeleid gekoppeld aan LEZ’s en andere ontmoedigingsmaatregelen voor de winkelende klant drijven diezelfde klant nog sneller naar het online alternatief vanuit de warme zetel thuis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond