Deel dit artikel
-

12 miljoen euro voor cloudkitchen Keatz

De uitbater van dark kitchens Keatz uit Berlijn krijgt twaalf miljoen euro groeigeld om keukens te openen in meer Europese steden.

Een nieuwe investeerders in deze ronde is RTP Global. Die sluit aan bij Project A Ventures, Atlantic Labs, UStart, K Fund en JME Ventures die ook bijstorten. Dat brengt het totaal aan venture capital op 19 miljoen euro.

Keatz haakt aan het feit dat steeds meer mensen eten thuis laten bezorgen door bedrijven als Deliveroo, UberEats en Thuisbezorgd. Die halen meestal de orders op van bestaande restaurants, locaties met een keuken en een zaal met stoelen. Die laatste component, de stoelen, is niet per se nodig voor een bezorgrestaurant. Dan houd je een dark kitchen over, een restaurant zonder pui en stoelen.

Het interessante van koks in cloudkitchens is dat ze meerdere labels, of keukens, kunnen aanbieden vanuit die ene locatie. Het is dus mogelijk om naast Japans bijvoorbeeld ook Mexicaans of Hollandse pot te maken. Iedere keuken kan op Thuisbezorgd c.s. onder een eigen marketinglabel actief zijn maar wel de keuken delen. Ondernemers kunnen hierdoor vrij snel op lokale trends inspelen. Keatz heeft zeven labels.

Behalve in Berlijn hebben de Duitsers sinds kort ook keukens in Amsterdam, Madrid, Barcelona en München. In de hoofdstad is het actief onder eigen naam (site, profiel op Thuisbezorgd). Daarnaast heeft het keukens in vijf andere steden.

Een typische keuken is tussen de honderd en tweehonderd vierkante meter groot en bezorgt in een radius van een à twee kilometer.

Voor de Benelux-regio wordt nog een managing director gezocht.

Deliveroo rolt zelf een netwerk van dark kitchens uit. Op basis van interne data kan het zien in welke regio’s gebrek is aan welk soort keukens. In zijn eigen keukens wordt die latente vraag geadresseerd. Dat kan een lokale bezorgmarkt met latente vraag omkeren in een actieve.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond