Deel dit artikel
-

eDay: Babylon Health wint Top 10 European Startups Award 2017

Zojuist is op eDay bekendgemaakt dat het Engelse Babylon Health is verkozen tot winnaar van de Emerce Top 10 European Startups 2017. “Dit is een mooie erkenning voor wat we doen”, aldus CEO en oprichter Ali Parsa.

Babylon Health is een internationaal geroemde startup op het gebied van mobile healthcare die de sector grondig wil veranderen. Om te beginnen door de kosten drastisch te verlagen. “Uiteindelijk gaan we wereldwijd gratis gezondheidszorg aanbieden”, aldus de CEO en oprichter Ali Parsa. De vier jaar oude startup haalde tot nu toe 85 miljoen dollar aan funding op en heeft momenteel zo’n 1 miljoen gebruikers. “Na de lancering van de diagnose feature voor eind van het jaar zal dat aantal in rap tempo toenemen.”

De nummer twee is voor de Israëlische startup Otonomo, een cloud based car data exchange dat in nog geen twee jaar tijd veertig miljoen groeigeld wist te verkrijgen en zo’n vijf miljoen gebruikers telt. “Het ontsluiten van car data is de nieuwe goudmijn. Van hoe hard je rijdt tot welke muziek je luistert. Zodra we volgend jaar ook in Azië actief worden, hebben we tachtig procent van de markt in handen en zijn we definitief de Amazon van de car tech”, zo vertelde CEO en medeoprichter Ben Volkow. Die inmiddels samenwerkt met ruim zeventig partners, waaronder tal van autofabrikanten, banken, verzekeringsmaatschappijen en mediabedrijven.

De derde plek is voor het Duitse Relayr, dat zich vanuit Berlijn richt op het ontsluiten en aanbieden van totaaloplossingen op het gebied van Internet of Things voor bedrijven. De startup haalde in vier tijd ruim 36 miljoen dollar op.

De top 10 bestaat uit:

  1. Babylon Health (UK/Londen, 2013, mobile health care)
  2. Otonomo (Israël/Tel Aviv, 2015, car data & services)
  3. Relayr (Duitsland/Berlijn, 2013, internet of things)
  4. Improbable (UK/Londen, 2012, 3D-werelden)
  5. Crunchr (Nederland/Amsterdam, 2014, people analytics)
  6. Blockchain (UK/Londen, 2011, blockchain)
  7. LetGo (Spanje/Barcelona, 2015, 2e hands marktplaats)
  8. Lesara (Duitsland/Berlijn, 2013, online fashion)
  9. Bunq (Nederland/Amsterdam, 2013, fintech)
  10. Scorp (Turkije/Istanbul, 2015, viral video)

De toplijst is voor het zesde jaar op rij samengesteld door de redactie van Emerce met input van VC’s, M&A-specialisten, bankiers en journalisten uit heel West-Europa. Criteria zijn: de startup moet hun hoofdkantoor c.q. -activiteiten in Europa hebben, mogen maximaal 6 jaar oud zijn en moeten minimaal 2 miljoen euro omzet doen en/of 5 miljoen euro aan funding hebben opgehaald.

De lijst laat zien welke startups upcoming zijn en een grote potentie hebben; hoe hoger op de lijst des te groter de potentie is. Het gaat hierbij om ‘nieuwe’ startups die nog niet eerder in de toplijst hebben gestaan. Dit om te voorkomen dat er jaarlijks een lijst met nagenoeg dezelfde namen uitrolt.

Vorig jaar werd de mobile-only bank N26 uitgeroepen tot winnaar. De Duitse fintech bestond toen pas drie jaar, had net een banklicentie verworven en telde iets meer dan tweehonderdduizend klanten. Inmiddels staat de teller op een half miljoen. En is de startup actief in zeventien Europese markten, waaronder ook Nederland. De rest van de top 10 uit 2016 vind je hier terug.

*) In het novembernummer van Emerce magazine (#162) staat een uitgebreid interview met de oprichter van zowel Babylon Health als Otonomo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond