Deel dit artikel
-

1,75 miljoen voor tracker-app Mingle Sport

Een ‘Strava voor balsporten’, de Nederlandse app Mingle Sport, haalt 1,75 miljoen euro groeigeld op. Het richt zich op een publieksgroep van honderden miljoenen sporters die de verrichtingen van zichzelf en hun team willen vastleggen.

Deze ronde is de tweede ronde van het prille bedrijf dat nog eens een product heeft om aan de wereld te tonen. Investeerders hebben vertrouwen in het team en het product en staken er toe nu tot ruim drie miljoen euro in.

In Utrecht werkt er nu een team van zo’n 26 man aan de sporttracker voor iOS en Android. De leunt zwaar op machine learning, computer vision en AI. Waar informal investors geld verstrekten, doen Amazon, Microsoft en Nvidia mee in de vorm van ‘beurzen’. Mingle kreeg voor tonnen aan credits om te spenderen aan AI- en cloudcapaciteit. Binnenkort valt vermoedelijk ook de cloudfunding van Google, vertelt CEO Freek Bijl tegen deze uitgave.

Momenteel draait de app bij vier teams op proef. Op basis van de feedback worden aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. Bijl, met een aantal collega’s afkomstig van eFocus/Valtech, denkt dat na de zomervakantie de eerste publieke versie beschikbaar komt.

“Uiteindelijk voor verschillende balsporten, waaronder voetbal, tennis, padel en basketbal. We testen nu met tennis en zijn ook net begonnen met voetbal.” Bij balsporten is het niet gebruikelijk om de performance vast te leggen. Daardoor worden er ook geen ervaringen en data gedeeld. Daar wil de start-up verandering in brengen.

Tennis is voor een computer een redelijk overzichtelijke sport. Je hebt een bal, twee spelers, een racket en een spelveld met vaste maten. Mingle werkt dan zo, dat iemand langs het veld met de camera het spel vastlegt. De computer ziet vervolgens of een bal in of uit is, hoe snel hij gaat, wat de positie van de spelers is en de stand. Aan de hand daarvan kan een automatisch spelverslag worden gemaakt en een samenvatting met hoogtepunten.

“Voetbal is langzamer, de spelers lopen door mekaar en de afmetingen zijn niet overal hetzelfde. Dat is dus lastiger.” De camera zal de bal en spelers volgen, digitaal inzoomen en dat beeld – gestabiliseerd – in de activity feed tonen.

De app is ontworpen rondom spelers en de teamsupporters daar omheen. Dat zijn niet de fans, maar bijvoorbeeld trainers en coaches. Naast de beelden en statistieken is er ook nadrukkelijk veel aandacht voor de in-app chat. Die moet beter en rijker worden dan Whatsapp, want anders hebben sporters geen reden daarnaar over te stappen. Waar mogelijk zal Mingle connecten met wearables, zoals dat ook bij Strava gebeurt.

Uiteindelijk, zo verwacht Bijl, zal het tientallen miljoenen euro’s kosten om de app uit te ontwikkelen. Tegen het einde van dit jaar zal hij een nieuwe financieringsronde willen afsluiten.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond