Deel dit artikel
-

WhatsApp: de levensverzekering van Mark Zuckerberg

1 miljard dollar voor Instagram leek al waanzin, maar sinds gisteren weten we beter. Wordt het bod van 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) van Facebook op WhatsApp ooit nog overtroffen of zal het de miskoop uit de techgeschiedenis blijken te zijn?

Na gisteren is alles anders. De 7,2 miljard dollar die Microsoft onlangs neertelde voor mobieltjesmaker Nokia is een schijntje vergeleken met de 16 miljard dollar die Facebook wil betalen voor WhatsApp, een piepklein bedrijfje waar nog geen 8 miljoen dollar is gestopt. Mark Zuckerberg bewees gisteren weer eens dat hij Dagobert Duck is in Duckstad. Hij kan alles kopen wat hij wil. Liefst voor megabedragen.

Toegegeven: Het is niet de grootste tech-overname uit de geschiedenis: HP bood 25 miljard dollar voor pc-fabrikant Compaq in 2001, maar dat was dan ook op het hoogtepunt van de internetbubbel. Googles 12,5 miljard voor Motorola was ook een megaklapper, en bleek een miskoop van de eerste orde. HP kocht Autonomy voor 10,2 miljard, waarna heel wat lijken uit de kast rolden. Duurkoop blijkt soms ook echt duurkoop.

Beleggers reageerden gisteren negatief op het nieuws over WhatsApp. De koers van het aandeel Facebook kelderde aanvankelijk 5 procent. Hoogleraar Anthony Michael Sabino van St. John’s University spreekt over een ‘microkosmos van een bubbel’. ‘Hier gaan mensen over praten, in negatieve zin.’ Gartner-analist Brian Blau tegen ABC: ‘Ik ben niet verbaasd dat ze achter WhatsApp zijn gegaan, maar het bedrag is krankzinnig’.

Het was bekend dat Mark Zuckerberg zijn zinnen had gezet op Snapchat. Toen dat bedrijf in 2012 een bod van 3 miljard dollar weigerde, besloot hij de app te klonen. Facebook Poke werd een enorme flop. Nog erger: Snapchat heeft Emily White inmiddels losgeweekt van Instagram (in 2012 door Facebook gekocht) om COO te worden. In 2012 begon Zuckerberg met toenaderingen tot WhatsApp. Dat werd aanvankelijk ook niets. Pas vorige week vrijdag op Valentijnsdag werd de deal rondgemaakt, bij Zuckerman thuis, onder het genot van aardbeien in chocolade.

Waarom 16 miljard? Het zou zomaar kunnen zijn dat Zuckerberg met WhatsApp zijn levensverzekering heeft gekocht. Tieners ruilen Facebook immers massaal in voor chatapps. In opkomende landen zijn WeChat en Line razend populair. Facebooks Instagram is geen volwaardig alternatief, want vooral een fotoapp. De overname van WhatsApp lijkt dus een logische keuze. Over een aantal jaren zou WhatsApp Facebook wel eens van de ondergang kunnen redden, als Facebook is gedegradeerd tot een clubhuis van bridgende ouderen.

En die 16 miljard (uiteindelijk zelfs 19 miljard, er is een extra bedrag van drie miljard aan voorwaardelijk toegekende aandelen opgenomen) worden waarschijnlijk nooit terugverdiend. In een telefonische toelichting gaf Zuckerberg gisteren aan dat men voornamelijk wil inzetten op groei. “Als we eenmaal 1 tot 3 miljard mensen kunnen bereiken, zijn er best mogelijkheden om er aan te verdienen, en dat hoeft niet eens met advertenties.”

Deel dit bericht

9 Reacties

C. Valli

Zie het als een grotere Partycentrum, die bouwen alleen maar nieuwe ruimtes en bezoekers te blijven trekken. Iedereen weet het gaat slecht met facebook, in mijn omgeving heeft 20% al zijn facebook verwijderd. En iedereen die daaromheen staat twijfelt nog, overweegt ook te stoppen.

Ze moeten iets om iedereen te houden, dus dan kopen ze maar alle big boys zoals Whatsapp. En zeg nou eerlijk, whatsapp heeft afgelopen maanden zoveel storingen. Er hoeft maar 1 partij te komen die met een alternatief komt, waar men op dat moment behoefte heeft en we hebben een 2e ping en hyves. Alles gaat een keer na beneden, tot die tijd moeten ze genieten.

KoalaBear

Waanzin, zeker. Maar account en app zijn inmiddels verwijderd.

Ben erg benieuwd naar z’n rendement van zijn levensverzekering.

Thijs Cobben

“Als we eenmaal 1 tot 3 miljard mensen kunnen bereiken, zijn er best mogelijkheden om er aan te verdienen, en dat hoeft niet eens met advertenties.”

Op zich hoef je maar 16 dollar per gebruiker binnen te halen om dit terug te verdienen. Maar hoe? Wat weet Zuck dat ik niet kan bedenken? Zodra je er geld voor gaat vragen of te intrusive advertenties gaat plaatsen komt er een gratis concurrent…

Hoe kan je nou met WhatsApp geld verdienen?

kanye

Goede keus, maar ook kansen op gebied van algoritme big data verhalen misschien ?

Willem

Facebook is 2 handen op een buik met NSA, dus GEEN privacy.

Ik ga op zoek naar een alternatief voor WhatsApp

Jan

Ben toch erg benieuwd. Heeft WA nooit winst gemaakt ? Lijkt me stug 450 miljoen gebruikers waarvan velen jaarlijks 0,79 cent betalen.

slechts 50 personeelsleden , Daarmoet toch iets of misschien wel heel veel blijven hangen ? Of zie ik dat verkeerd ?

Tadek Solarz

Met een Chatapp kun je gewoon geld verdienen. Heel veel geld ook. WeChat en Line laten zien hoeveel.

Whatsapp is boven dien niet gratis maar kost na een jaar één dollar per jaar, dat lijkt niet veel maar bij een miljard gebruikers levert dit toch bijna een een miljard per jaar op. Dat is niet slecht voor een bedrijfje met pak ‘m beet 80 medewerkers. En dan zijn er de diensten. WeChat een chatdienst in China met 270 miljoen gebruikers, zeg maar grofweg de helft van Whasapp, genereert nu al 1.1 miljard aan cash. WeChat verwacht daarbij volgend jaar al 1.5 miljard dollar aan inkomen te genereren. Door simpelweg virtuele zaken aan te bieden waar je voor kunt betalen zoals een speciale avatar of een online stickertje. Line, een populaire Chatapp in Japan zette in het laatste kwartaal van 2013 ca. 250 miljoen euro om met 340 miljoen gebruikers. Yep, met virtuele aardigheidjes als stickers en Avatars. Beide Chatapps verkennen nu nieuwe wegen zoals een marktplaats, bankieren en e-commerce. Grofweg 3 dollar per gebruiker is dus nu al haalbaar de rekensom is dan niet zo ingewikkeld. Whatsapp heeft op zichzelf al geweldige verdien kansen, gesteund met de financiële slag- en denkkracht van Facebook kunnen ze nu versneld nieuwe diensten uitrollen.

Gijs Vroom

@Tadek

Dank voor je gefundeerde comment!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond