Deel dit artikel
-

20 jaar geleden: Apple lanceert als eerste wifi

Het is inmiddels zo wijdverbreid dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het er ooit niet was: Wifi. Twintig jaar geleden lanceerde Apple de draadloze technologie als eerste in zijn schelpvormige iBooks. Met behulp van Nederlanders.

Samen met Cees Links ontwikkelde Nederlander Vic Hayes van Lucent Technologies eind jaren tachtig de draadloze WaveLAN-technologie. Het lukte Hayes maar niet om die technologie aan computerfabrikanten te slijten.

Totdat Links werd ontboden op het hoofdkantoor van Apple in Cupertino op 20 april 1998. Steve Jobs wilde de benodigde radiokaart voor vijftig dollar inkopen, maar het viel niet mee om hem tegen die kostprijs te maken.

Tijdens de presentatie in New York juli 1999 haalde Jobs de iBook door een hoelahoep om duidelijk te maken dat er toch echt geen kabels aan vast zaten. De iBook werd overigens nog wel met modem en ethernetpoort geleverd.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Apple ging niet verder met de iBook, die vergeleken met de zeer platte notebooks van bijvoorbeeld Toshiba onhandig groot waren.

Wifi leefde voort en de laatste standaard is WiFi 6, die mogelijk dit najaar in de nieuwste iPhones is te vinden.

Het verhaal van wifi is door Cees Links opgetekend in het gratis boek The Spirit of Wifi.

Deel dit bericht

2 Reacties

Johan Schaap - Fast Moving Targets

Ook bij Top Names kwam hij het verhaal over de uitvinding van Wifi vertellen. Uiteraard ook via Emerce te lezen: https://www.emerce.nl/interviews/cees-links-qorvo-een-leven-zonder-wifi-nu-bijna-onvoorstelbaar

Robin Edgar

Wat grappig dat ik de naam Vic Hayes van NCR Corp ken als de vader van wifi, maar nog nooit van Cees Links heb gehoord. En nog iets dat Apple als eerste heeft gedaan, zoals de smartphone, laptop, en mp3 speler, wat een bedrijf zeg!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond