Deel dit artikel
-

200.000 Nederlanders raadplegen gijzelsoftwareplatform

Het platform No More Ransome, met informatie over gijzelsoftware, wordt na drie jaar inmiddels door bijna 200.000 Nedelanders geraadpleegd. Wereldwijd trekt de site 2,5 miljoen bezoekers, volgens cijfers van Europol.

Het exacte aantal mensen dat geholpen werd met tools van de website is niet bekend. Maar meer dan 300 Nederlanders kregen met de gratis te downloaden tool voor de GandCrab ransomware weer de regie over hun bestanden. Zouden zij aan de eisen van de cybercriminelen hebben voldaan, dan hadden ze voor ‘ontsleuteling’ minimaal zo’n 600 dollar per geval hebben moeten betalen, en soms meer.

Inmiddels hebben partijen als Europol, McAfee en Amazon zich aangesloten bij het platform en is het uitgegroeid tot een internationaal netwerk. Politieteams en beveiligingsbedrijven over de hele wereld leveren regelmatig ‘sleutels’ en andere tools aan die een gratis oplossing bieden voor een van de vele typen gijzelsoftware.

De Coinvault Ransomware was de eerste waarmee het team aan de slag ging. Het opsporingsonderzoek leidde naar twee Nederlandse broers uit Amersfoort, die met gijzelsoftware veel mensen over de hele wereld hadden afgeperst. De twee werden voor de rechter geleid.

De overlast is volgens de initiatiefnemers wel gebleven. Varianten van Coinvault, GantCrab, Jigsaw Ransom en Popcorn Ransom blijven zich verspreiden. Sommige criminelen maken ransomware voor eigen gebruik, anderen verkopen de software aan andere criminelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond