Deel dit artikel
-

2020: ineens gingen we massaal beeldbellen en videovergaderen

Corona zorgde in 2020 voor de doorbraak van videovergaderen en beeldbellen. Het gebruik van Zoom, Teams en Meet verveelvoudigde. De weinige spelers moesten snel inspelen op de enorme vraag.

Wie voor corona geen ervaring had met videovergaderen heeft het de afgelopen maanden wel geleerd. De redactie van Emerce, die gewend was aan fysiek vergaderen, ontmoet elkaar nu al tien maanden lang virtueel via Google Meet. Persconferenties en virtuele congressen vergen steeds vaker de inzet van vergaderapps. Gewoon bellen lijkt plaats te maken voor Zoom en Teams sessies.

De appwinkels van Apple en Google maken duidelijk hoezeer Nederland zich heeft aangepast aan het nieuwe normaal. Microsoft Teams is bij Apple de meest gedownloade zakelijke app, de nummer twee is Zoom, Google Meet staat op de derde plaats en WebEx op nummer vijf. Bij Google staan Teams en Zoom ook bovenaan in de lijst van populairste apps in Nederland.

Voor corona was videovergaderen toch vooral een nichetoepassing voor grote internationale bedrijven, die daarvoor meestal aparte hardware aanschaften. Jaren geleden zorgde WebEx voor een doorbraak. Het was de eerste betaalbare cloudvergaderingoplossing waarvoor je alleen software hoefde te installeren. WebEx kreeg zelfs een onwaarschijnlijke boost na de aanslagen van 9/11.

Toen WebEx werd verkocht aan Cisco voor 3,2 miljard dollar, holde de kwaliteit achteruit. Klanten wilden dat WebEx betrouwbaar en intuïtiever zou werken, maar dat kon de Cisco dochter niet echt waarmaken.

Gefrustreerd over de gang van zaken besloot WebEx ingenieur Eric Yuan om voor zichzelf te beginnen. Rond 2011 richtte hij zijn eigen bedrijf Zoom op. Hij wilde het echt anders doen: zonder moeilijk te onthouden pincodes en vergader-id’s. Een vergadering zou je moeten kunnen starten via een eenvoudige link. Het bleek te kip met de gouden eieren.

Om klanten over te halen werd Zoom een freemiumoplossing: maximaal 100 deelnemers konden de software 40 minuten per sessie gratis gebruiken. Zo zouden zijn klanten kunnen ontdekken dat Zoom beter was dan WebEx.

Al vrij snel had het bedrijf 1 miljoen gebruikers. Vanaf 2017 was Zoom op papier al een ‘unicorn’, een bedrijf met een waarde van 1 miljard dollar.

De coronacrisis heeft het beursgenoteerde bedrijf pas echt op de kaart gezet. Zoom werd in maart van dit jaar al meteen ingezet door Amerikaanse scholen die vanwege corona waren gesloten. Het platform vervangt als het ware het ‘klasgevoel’, waarbij alle leerlingen met elkaar kunnen praten totdat de leraar ze het zwijgen oplegt.

Wel kwamen al snel gebreken aan de oppervlakte: Het bleek kinderlijk eenvoudig om via een uitnodigingslink een vergadering binnen te dringen, een fenomeen dat bekend werd als ‘Zoombombing’. Instellingen als NASA, scholen in New York City en SpaceX stelden meteen een Zoom verbod in.

Maar Zoom handelde snel, repareerde de fouten, kocht startup Keybase om de encryptie te versterken en stelde Facebook veteraan Alex Stamos aan als chef beveiliging.

Dat Zoom kon overleven is ook omdat er weinig kapers op de kust zijn. Apps als FaceTime (Apple), Duo (Google) en WhatsApp (Facebook) hebben hun groepsessies uitgebreid naar meer deelnemers, maar het zijn geen echte videovergaderapps, waarbij je bijvoorbeeld ook presentaties kunt delen.

Zelfs Slack is het niet gelukt om deze markt te betreden, ook al biedt hun software grotendeels dezelfde mogelijkheden als Teams. Google heeft achteraf de fout gemaakt om videovideovergaderen (Meet) en chatten (Chat) uit elkaar te trekken, terwijl de kracht van Microsoft Teams juist de integratie is.

Teams is veel meer een werkomgeving waarbij je realtime gezamenlijk aan bestanden kunt werken. Het was ook heel slim van Microsoft om Teams gedeeltelijk open te stellen voor particuliere gebruikers, zodat het platform ook voor pakweg de bridgeclub kan worden ingezet. De beperkingen die nog gelden voor de desktop worden de komende tijd ook opgeheven. Breakout rooms zijn gelanceerd om het onderwijs beter te kunnen faciliteren. Zo kun je binnen een klas een werkgroepje aanmaken.

De verwachting is dat videovergaderen blijft ook als alles weer normaal is. Er kan doorgaans korter en dus efficiënter worden vergaderd en wordt weinig tijd verspild.

Wel hangt de verdere doorbraak af van het beleid van bedrijven om werknemers thuis te laten werken. Dat is niet overal het geval. ASML heeft schema’s opgesteld waardoor dagelijks zo’n duizend van de circa 13.000 kantoormedewerkers veilig naar hun werk kunnen komen. De ontwikkelteams moeten elkaar regelmatig in de ogen kunnen kijken. Het intensieve proces van informatie-uitwisseling is moeilijk op te roepen in online ontmoetingen.

Want nadelen zijn er ook: verbindingen haperen nog regelmatig en gesprekken verlopen niet altijd even vlot als aan de fysieke vergadertafel. Het intensieve gebruik van videovergadersystemen gedurende een werkdag leidt zelfs tot vermoeidheid en uitputting. Deelnemers klagen dat ze geen kans hebben om op adem te komen.

Aan de marktpotentie voor webvideovergaderen wordt echter niet meer getwijfeld. De markt groeit volgens sommige onderzoeken van 4,8 miljard dollar naar 9,2 miljard in 2026.

Tijdlijn

Maart
De (mobiele) apps van Zoom worden gemiddeld 240.000 keer per dag gedownload
Skype heeft dagelijks 40 miljoen gebruikers, een stijging van 70 procent
Microsoft Teams krijgt miljoenen extra gebruikers door coronavirus

April
Aantal gebruikers Zoom stijgt met 100 miljoen in drie weken
Gebruikers van de consumentenversie van Skype kunnen nu aanhaken bij Teams-vergaderingen
Videobeldienst Hangouts Meet heet nu Google Meet
Slack-gebruikers kunnen nu videobellen met Microsoft Teams
Google maakt Meet gratis voor alle gebruikers
Google Meet groeit met 3 miljoen gebruikers per dag
WhatsApp-videobellen kan nu met acht mensen tegelijk
Facebook introduceert videobelfunctie voor maximaal vijftig personen in Messenger
Duizenden opgenomen Zoom-meetings onbeveiligd door gebruikers opgeslagen
New York verbiedt Zoom op Amerikaanse scholen
Ministerie van Defensie verbiedt gebruik Zoom
Zoom voor de rechter: vergaderapp worstelt met eigen succes
Skype laat je nu videovergaderen zonder app of account
Microsoft Teams heeft nu ruim 75 miljoen dagelijkse gebruikers
Microsoft Teams naar 2,7 miljard vergaderminuten in een dag
Microsoft Teams: van 4 naar 9 gebruikers in beeld
Houseparty kreeg afgelopen maand 50 miljoen nieuwe gebruikers

Mei
Google Duo krijgt groepsgesprekken via Chrome
Zoom verliest universiteiten na problemen met privacy en beveiliging
Google Duo krijgt Family Mode, meer deelnemers en groepsbellen via webversie
Zoom verplicht wachtwoord tegen kapen videogesprekken

Juni
Google Meet vast onderdeel van Gmail op Android en iOS
Zoom vaart wel bij corona: winst explodeert
Maximum aantal deelnemers Teams-meetings verhoogd van 250 naar 300
Microsoft test Teams voor consumenten op Android en iOS

Augustus
Telegram brengt eerste versie met videobellen uit

September
Zoom rolt tweefactorauthenticatie uit onder alle gebruikers
Google Duo ondersteunt scherm delen tijdens het videobellen

Oktober
Cisco Webex heeft bijna 600 miljoen gebruikers
Tot april 2021 vergaderen zonder tijdslimiet met Google Meet
Zoom start met het versleutelen van alle videogesprekken
Microsoft Teams heeft 115 miljoen dagelijkse gebruikers

November
Groei videobeldienst Zoom ruim verdrievoudigd in derde kwartaal
Apple FaceTime-gesprekken nu in 1080p op iPhone 8 en nieuwer
Salesforce neemt chatdienst Slack over
Microsoft Teams krijgt multi-account inlogmogelijkheden
Consumenten kunnen 24 uur Microsoft Teams-meetings houden met 300 deelnemers

December
Aantal bedrijven dat betaalt voor Zoom groeit tot 433.700
WhatsApp laat je binnenkort ook (video)bellen vanaf de desktop
Google begint beperkte uitrol Zoom-ondersteuning voor Nest Hub Max
Signal introduceert versleutelde videogesprekken voor groepen
Cisco neemt Slido over, dat diensten levert om de ervaring van online evenementen te verbeteren
Live ondertiteling in meer talen voor Google Meet
Zoom ziet voor de feestdagen af van tijdslimiet
Zoom werkt aan eigen e-mail- en agendadienst
Microsoft geeft Skype update met Large Grid Mode en Together Mode
Microsoft Teams populairste gratis iOS-app van 2020
Microsoft Teams krijgt een sterkere Outlook-integratie

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Nog vergeten: Big Blue Button is ook stormachtig gegroeid, hiermee draaien veel scholen volledige videostreaming van de lessen vanaf eigen locatie, zonder inmenging van BigTech.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond