Deel dit artikel
-

2021: Financiering EU-tech over 100 miljard

De investeringen in Europese techbedrijven zijn in 2021 door het dak gegaan en overstijgen voor het eerst de 100 miljard dollar.

Het nog lopende jaar gaat de geschiedenisboeken in als het vruchtbaarste voor techbedrijven in de regio. Investeerders uit de EU maar zeker ook van daarbuiten slaan aan op de bedrijven die hier worden gebouwd.

In het nieuw verschenen rapport The state of European tech 2021 schetst de Scandinavische investeerder Atomico een grondige blik op de ontwikkelingen op de Europese markt. Niet enkel is te zien dat VC’s hun inleg hier hebben verdrievoudigd ten opzichte van 2020:

Ook wordt duidelijk dat de grootste scheppen groeigeld naar reeds gevestigde ‘giganten’ gaat. Er werden 95 investeringsronden gedaan van tussen de 100 – 250 miljoen dollar en 57 van 250 miljoen dollar of meer. Dat betekent overigens niet dat de kleintjes, de echte start-ups, achter het net vissen. Er is geen sprake van een zogeheten seed squeeze, hooguit een lichte stabilisatie in de bloeiende onderkant van de markt.

De grootste deals van 2021 betroffen investeringen in Northvolt, Cinch, Klarna, Celonis en Gorillas. Dat gaat om bedragen van pakweg een miljard of meer. Op de toplijst staan twee Nederlandse bedrijven: Messagebird (7) en Mollie (8) haalden elk rond achthonderd miljoen dollar op.

Het jaarlijkse terugkerende rapport van Atomico laat zien dat ondernemers Amsterdam als een gunstige vestigingsstad zien. Althans, wanneer dat wordt afgemeten aan de hoeveelheid venture capital die in de stad terecht komt. De hoofdstad staat op plek 5 met 3,6 miljard dollar. Een vierde plek zit er voorlopig niet in. Naar topstad Londen stroomde 18,4 miljard dollar, naar Berlijn 7,1 miljard dollar en de plekken drie en vier, Parijs en Stockholm, vingen nog bijna het dubbele van Amsterdam: 6,5 miljard elk.

De onderzoekers constateren dat Europa voorloopt op Amerika wat ‘groene investeringen’ betreft. Er wordt in dat kader gesproken over purpose driven en planet positive. De tweede is de duurzaamste, groenste categorie. De investeringen daarin lopen dit jaar met elf procent op tot tien miljard dollar. Deze investeringscategorie ontwikkelt zich in de VS minder hard dan hier.

Wat ook opvalt, is dat 38 procent van de techstarters en -leiders als eerder bij een of twee techbedrijven werkte. Negentien procent werkte eerder bij een unicorn, jargon voor een techbedrijf dat op een miljard euro of meer wordt gewaardeerd door investeerders.

Een samenvattend overzicht is verder hier te lezen bij Sifted.eu.

Foto: mini malist (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond