Deel dit artikel
-

TikTok verwijderde dit jaar ruim 7 miljoen accounts van kinderen onder 13

In het eerste kwartaal van 2021 heeft TikTok internationaal 7,3 miljoen accounts verwijderd van gebruikers die onder de dertien jaar waren. Die mogen volgens de gebruiksvoorwaarden geen account hebben en ook verscheidene nationale wetten verbieden dat.

TikTok maakte de cijfers gisteren bekend in zijn zogeheten Transparancy Report Q1 2021. Het is niet bekend hoe de accountsluitingen geografisch zijn gespreid. Nog eens vier miljoen accounts werden begin dit jaar gesloten omdat ze niet voldeden aan de gebruiksvoorwaarden.

Verder werden er in die periode 62 miljoen video’s verwijderd. In 91 procent van de gevallen werd de overtreding door een machine geconstateerd, de rest ging offline na een menselijke melding. Van die verwijderde video’s was 82 procent door nog niemand gezien. De meeste video’s werden verwijderd in de VS, gevolgd door Pakistan, Brazilië en Rusland.

Het is voor het eerst dat TikTok een dergelijk rapport publiceert. De Chinezen hopen hiermee een debat aan te zwengelen over openheid over veiligheid van gebruikersaccounts. Dat kan als een suggestie worden gezien naar andere socialmediadiensten.

Voor TikTok is het niet enkel liefdadigheid, want het bedrijf ligt onder een vergrootglas. Engelse en Europese consumentenorganisaties, ook in Nederland, dreigen met juridische stappen en miljardenclaims, omdat de privacy van miljoenen kinderen zou zijn geschonden. De video-app verwerkt illegaal persoonlijke statistische maar ook biometrische gegevens.

Foto: Nenad Stojkovic (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond