Deel dit artikel
-

‘Nederland loopt achter met digitale gezondheidstechnologie’

Nederland loopt achter als het gaat om het gebruik van digitale gezondheidstechnologie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Future Health Index’ van Philips.

Zo maken Nederlanders bijvoorbeeld minder dan andere Europeanen gebruik van mobiele apps en activity trackers om stappen en calorieën te tellen of de bloeddruk te meten. Bovendien geeft 37 procent van de respondenten aan dat er niets is wat het waarschijnlijker maakt dat ze deze hulpmiddelen in de toekomst wel gaan gebruiken.

Een drempel voor het toepassen van deze inzichten zou kunnen zijn dat een meerderheid van de Nederlanders het moeilijk tot zeer moeilijk vindt om de betrouwbaarheid van de informatie in te schatten.

De verzamelde inzichten worden daarom slechts beperkt gedeeld met de huisarts of de behandeld arts. Hierdoor worden deze inzichten nog niet ten volle benut.

De onderzoekers van de Future Health Index (pdf) geven ook aan dat de noodzaak voor verandering in Nederland als minder urgent wordt ervaren omdat Nederlanders gezonder en gelukkiger zijn in vergelijking met andere landen.

Er moet volgens het onderzoek meer worden gedaan om de voordelen van digitale gezondheidstechnologieën onder de aandacht te brengen en een breder gebruik onder Nederlanders te stimuleren.

De huisarts en behandeld arts kunnen hierbij een rol spelen. Uit het onderzoek blijkt namelijk tevens dat Nederlanders meer bereid zijn om digitale technologie toe te passen als zorgprofessionals dit zouden aanbevelen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Stephan Aarts - Yellow Riders

Wij werken met toegepaste games voor oplossingen en verandering in de zorg. Ondanks veel interesse is het erg lastig om innovatieve digitale zorg initiatieven gefinancierd te krijgen. Als dit al het geval is dan ontbreekt er nog financiering voor implementatie en marketing waardoor het voor patiënt en behandelaar lastig is om de juiste game of app te vinden. Er wordt al langere tijd gesproken over een keurmerk en ondersteuning hierin maar omdat de kostenstructuur afwijkt van normale marktwerking komt dit moeizaam van de grond terwijl hier veel kansen liggen op gezondheidswinst en administratie verlichting.
Met de uitstekende digitale infrastructuur in Nederland zouden we hierin veel kunnen betekenen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond