Deel dit artikel
-

Experts willen nationaal informatiepunt quantumtechnologie

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en TNO hebben het platform Quantumtechnologie voor overheid, bedrijfsleven, onderzoek- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke partijen opgericht. Zij willen dat de overheid een nationaal informatiepunt quantumtechnologie opricht.

Volgens de quantumexperts is een nationaal informatiepunt quantumtechnologie noodzakelijk om organisaties en de samenleving voor te bereiden op deze technologie.

Daniël Frijters, voorzitter ECP-platform Quantumtechnologie: ‘Nederland staat internationaal aan de top als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar quantumtechnologie. De Nationale Agenda Quantumtechnologie die eind september is gepresenteerd versterkt dat nog verder. Deze wetenschappelijke informatie moet op een begrijpelijke manier haar weg vinden naar bedrijven en organisaties, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen. Dit is belangrijk, omdat de komende jaren steeds nieuwe ontdekkingen gedaan zullen worden.

Het platform Quantumtechnologie publiceert bij haar oprichting een essay met de titel ‘Verkenning quantumtechnologie – aanbevelingen ter voorbereiding op een gezamenlijke toekomst met quantumtechnologie’. Die vormt de basis voor een bredere gemeenschap waarmee ECP de volgende jaren partijen wil verbinden met als doel kennisuitwisseling en debat rond quantumtechnologie.

Een urgent advies richt zich op digitale informatiebeveiliging, omdat quantumcryptografie op het punt van doorbreken staat. In dat licht is de huidige digitale beveiliging niet voldoende. De huidige beveiligingstechnieken zijn door een quantumcomputer makkelijk te kraken. De brute rekenkracht van deze apparaten maakt geheimen in zeer korte tijd voor iedereen toegankelijk.

“Digitale bestanden die nu versleuteld liggen opgeslagen, zijn op termijn te openen. Beveiligingstechnieken die nu veilig worden geacht, moeten worden aangepast. Er is nog tijd, maar de veranderingstrajecten zijn lang. Je wilt straks echt niet te laat zijn en al je geheimen op straat hebben liggen”, zegt Oscar Koeroo, Chief Information Security (CISO) van het team Strategy & Policy, KPN. Daarom roept de werkgroep van quantumexperts alle partijen op om nu al de impact van quantumtechnologie op hun digitale beveiliging in kaart te brengen en maatregelen te nemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond