Deel dit artikel
-

‘Politieke microtargeting ook in Nederland toegepast’

Ook Nederlandse politieke partijen maken gebruik van microtargeting, waarbij ze op maat gemaakte boodschappen naar burgers sturen om hen zo te beïnvloeden. Die conclusie trekt UvA communicatiewetenschapper Tom Dobber.

Politieke microtargeting (PMT) is een relatief nieuwe techniek waarbij persoonlijke data van burgers worden gebruikt om op maat gemaakt boodschappen te maken. Een verpleegkundige krijgt bijvoorbeeld een advertentie te zien waarin een politieke partij beloftes voor goede gezondheidszorg promoot, terwijl een docent juist boodschappen krijgt over zaken rond onderwijs.

Bekende voorbeelden waarbij microtargeting vooral negatief in het nieuws kwam, waren de verrassend succesvolle Leave campagne in het Verenigd Koninkrijk met Brexit als gevolg, en de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika.

Ook politieke partijen in Nederland doen aan microtargeting. Wel is er sprake van aangepaste vorm als gevolg van de context (campagnebudgetten, wetgeving en politiek stelsel).

De Nederlandse bevolking denkt behoorlijk negatief over PMT en heeft veel zorgen over de privacy.

Deelnemers aan de veldexperimenten bleken na PMT boodschappen positiever over de politieke partij in kwestie te denken, maar gingen hierdoor niet meer op die partij stemmen. Het lijkt dus wel te werken, maar niet met een gigantisch effect, concludeert Dobber.

Beïnvloeding van burgers is van alle tijden, en op zich niet zo erg, vindt Dobber. Met op maat gemaakte boodschappen, deel je bijvoorbeeld ook informatie met burgers die ze werkelijk relevant vinden. Hierdoor kun je burgers die eerder niet politiek actief waren motiveren deel te nemen aan het politieke proces en te gaan stemmen. Dat kan positief zijn, zo lang dit maar door legitieme actoren wordt gedaan die te goeder trouw zijn en op eerlijke wijze handelen.

Maar beïnvloeding door PMT wordt onacceptabel wanneer het overgaat in manipulatie, wanneer het misbruik maakt van de kwetsbaarheden van mensen door vooral in te spelen op hun angsten, wanneer gebruik wordt gemaakt van leugens of onrechtmatig verkregen persoonlijke data en wanneer het uitgevoerd wordt door niet-legitieme actoren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond