Deel dit artikel
-

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kampt met steeds grotere werkachterstanden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet in de volgende kabinetsperiode flink uitbreiden om burgers te beschermen en bedrijven te helpen in digitaliserend Nederland. De toezichthouder kampt met steeds grotere werkachterstand.

Ontwikkelingen als gezichtsherkenning, internet of things, algoritmes, volgsoftware, datahandel, sexting en smartphonetechnologie vereisen adequaat toezicht. Om haar wettelijke taken goed te kunnen uitvoeren, moet de AP groeien van 184 fte naar 470 fte en ruim 66 miljoen euro in 2025.

Dit staat in de ‘Meerjarenbegroting 2021-2025’ die de AP donderdag naar buiten heeft gebracht.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: ‘Het werk van de AP raakt iedereen. En door de digitalisering van onze economie en ons dagelijks leven neemt het werk van de AP alleen maar toe en wordt het steeds belangrijker. Daarom moeten we ‘aan de voorkant’ investeren in goede voorlichting en scherp toezicht. Zodat persoonsgegevens direct goed zijn beschermd. Want als je achteraf moet ingrijpen, is het al te laat. Dan is er al schade bij burgers en bij de bedrijven.’

Vandaag heeft minister Dekker laten weten dat hij voor 2021 het beschikbare budget voor de AP verhoogt tot een bedrag dat gelijk staat aan de gerealiseerde lasten van 2020. Met die toezegging bestendigt de minister de huidige bezetting van de 184 fte ook in 2021.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond