Deel dit artikel
-

KPN pompt 3,5 miljard euro in glasvezel

KPN investeert de komende drie jaar in totaal ongeveer 3,5 miljard euro in de aanleg van glasvezel. Tot eind 2025 verdubbelt KPN het aantal huishoudens met glasvezel, zo maakt het telecombedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de strategie update Accelerate to Grow.

Op termijn moet meer dan 80 procent van Nederland via KPN de beschikking hebben over ‘een verbinding met de snelheid van het licht’.

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold. Over drie jaar heeft meer dan de helft van Nederland glasvezel van KPN in de meterkast, in 2025 is dat circa 65 procent.

Joost Farwerck, CEO van KPN, schrijft: ‘Goede verbindingen waren nog nooit zo belangrijk als nu. Niet eerder werkten zo veel mensen thuis. Nederland zit door COVID-19 in een digitale stroomversnelling en de roep om veilig, betrouwbaar en snel internet neemt toe. In de toekomst zullen steeds meer apparaten in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn en allerlei essentiële diensten – van zorg tot onderwijs – digitaal ondersteund worden. Dan is glasvezel essentieel.’

De strategie is niet zozeer een koersverandering, maar een koersversnelling. ‘We versnellen, net als de digitalisering van onze samenleving. We versnellen de aanleg van glasvezel, we verbeteren de digitale klantervaring en we vernieuwen onze manier van werken. Daarmee helpen we Nederland in de digitalisering die nu gaande is en laten we KPN weer groeien.’

De strategie wordt vanmiddag vanaf 14.30 uur toegelicht.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Terugverdientijd is grofweg jaar of 10, ADSL is gemiddeld 20€/maand goedkoper, dus die klanten naar duur glasvezel jagen loont.
Als ik T-mobile was zou ik lekker 4G als alternatief promoten, is al zo goed als de instap-abbo’s van glas, en bovendien veiliger door de data-cap. Met alle hack-ontwikkelingen is unlimeted upload bij 100mbit best wel scary.

Nassi bo Beun

Too little, too late.
KPN heeft lange tijd de aanleg van glasvezel getraineerd, na de overname van Reggefiber dat goed aan de weg timmerde ging de rem er op. Nu legt KPN een GPON netwerk (met passieve splitters) aan ipv een FTTH AON (routers).

https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-GPON-and-FTTH

Het grote verschil is controle: bij AON is het veel makkelijker voor een andere provider diensten aan te bieden over een eigen netwerk (eigen routers). Ze huren ahw de glasvezel die naar een gebruiker gaat.
Bij GPON zijn de providers verplicht via KPN de diensten aan te bieden en wordt alle data gedeeld (net als bij DOCSIS).

Dan zijn er ook nog de limieten:
GPON wordt passief gesplitst over verbruikers en gebruikt QOS. Daardoor de maximale bandbreedte veel lager en de latency hoger dan bij AON. Bij AON heeft ieder zijn eigen vezel naar de router waardoor de gebruikte router en de fysieke eigenschappen van de glasvezel de bandbreedtelimiet zal zijn (op dit moment enkele honderden Terabits/s).

KPN heeft te lang de volledige controle willen houden (vraag maar eens na hoe arrogant KPN bij het project glasvezel de Wolden opstelde).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond