Deel dit artikel
-

Just Eat Takeaway neemt met GrubHub sterk verliesgevend bedrijf over

Just Eat Takeaway neemt met GrubHub een verliesgevend bedrijf over. Over heel 2020 werd een verlies geleden van 155 miljoen dollar op een omzet van 1,8 miljard, zo blijkt uit de deze week gepubliceerde jaarcijfers.

Over de laatste drie maanden werd door de Amerikaanse maaltijdbezorger een omzet gerealiseerd van 503 miljoen dollar, beter dan de 341 dollar van een jaar eerder, maar ook nu weer eindigde het bedrijf in de rode cijfers. Het verlies bedroeg 67,8 miljoen, hoewel er in coronatijden flink meer maaltijden werden besteld.

De voorgenomen overname van Grubhub is de vijfde acquisitie voor Just Eat Takeaway in minder dan drie jaar. JET slaat toe op een moment dat Grubhub onder vuur ligt omdat het marktaandeel verliest aan UberEats en DoorDash.

Aanvankelijk wilden UberEats en Grubhub samensmelten tot een onbetwiste bezorgkampioen, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Beleggersclub VEB signaleerde vorig jaar al dat het woord synergievoordeel niet werd gebruikt toen de overname bekend werd gemaakt. Dubbele kosten wegsnijden is niet aan de orde. Het kantoor en de medewerkers blijven in Chicago. En de concurrentie voor maaltijdbezorging zal in de VS ook na de overname moordend blijven.

Tijdens analistenpresentaties lieten de CEO’s van beide bedrijven zich in ongekend harde woorden uit over de concurrentie. Men hekelt de praktijk dat spelers als Uber de markt verpesten met coupons. Kortingsbonnen zijn geldverspilling omdat het alleen maar leidt tot een hogere omzet. De vraag is alleen of een fusie van JET en GrubHub daaraan meteen een einde maakt.

Op vragen van analisten liet JET vorig jaar weten dat de voornaamste reden voor de deal meer schaal en vooral kruisbestuiving is.

De overname moet in de eerste helft van dit jaar zijn afgerond.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond