Deel dit artikel
-

Airbnb: Plannen voor verbod vakantieverhuur dragen niet bij aan economisch herstel in Amsterdam

Het voorstel van de gemeente Amsterdam om vakantieverhuur in de stad volledig te verbieden lost de problematiek rondom overtoerisme in de binnenstad niet op. Vakantieverhuur levert zelfs 85 miljoen euro aan waarde toe aan de lokale economie, zo stelt een nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SEO Amsterdam Economics dat in opdracht van Airbnb werd uitgevoerd.

Het rapport is door Airbnb gedeeld met Amsterdamse beleidsmakers in de aanloop naar de debatten in de gemeenteraad deze week over de toekomst van toerisme in Amsterdam.

Het SEO onderzoek concludeert dat Airbnb-gasten langere tijd verblijven en meer uitgeven in vergelijking met hotelgasten, en dat verdere beperkingen op vakantieverhuur geen positief effect hebben op de lokale woningvoorraad of de huizenprijzen. Al is van een onderzoek dat Airbnb laat uitvoeren ook moeilijk iets anders te verwachten.

Airbnb stelt ook dat reizen aanzienlijk veranderd sinds het begin van de pandemie, en reizigers op zoeken zijn naar privé-woningen buiten de dichtbevolkte toeristische- en hoteldistricten, met meer ruimte en meer controle over hun omgeving.

Eigenaren die hun hele woning via Airbnb in Amsterdam verhuren, verdienen daar jaarlijks 4.600 euro mee, wat onvoldoende economische prikkels biedt om de woning uit de reguliere verhuurmarkt te halen. In de analyse wordt geschat dat reguliere woningverhuur een gemiddelde opbrengst van zo’n 19.200 euro per jaar heeft, meer dan vier keer de opbrengst van vakantieverhuur.

Hoewel vakantieverhuur op Airbnb verantwoordelijk is voor slechts 4,5 tot 7 procent van alle overnachtingen in Amsterdam, is de toegevoegde waarde van deze verblijven zo’n 85 miljoen euro (8,5% van de toegevoegde waarde van alle overnachtende bezoekers). Geld dat rechtstreeks naar plaatselijke ondernemingen, restaurants en winkels gaat. Gasten die via Airbnb in Amsterdam verbleven, droegen daarnaast alleen al in 2019 ruim 8 miljoen euro bij aan de stad via toeristenbelasting.

Het rapport suggereert verder dat overlast niet gekoppeld is aan het aantal vakantieverblijven, maar eerder aan een combinatie van factoren, waaronder dagjesmensen, hotelcapaciteit, het aantal toeristische attracties en het aantal coffeeshops per 1.000 inwoners.

Amsterdam heeft de teugels al aangetrokken. Voor vakantieverhuurders is het voortaan verplicht om een registratienummer aan te vragen en te vermelden bij advertenties. Overtreders riskeren een boete van 8700 euro. Deze regeling komt bovenop de al bestaande vergunningsplicht.

Eerder kwam er al een vergunningsplicht en werd het in een aantal gebieden in het centrum verboden de woning te verhuren aan toeristen.

Foto Chait Goli via Pexels

Deel dit bericht

3 Reacties

Jan

Amsterdam wordt onder de voet gelopen door zuipende en blowende toeristen die om de 2 meter ergens een pizzaslice of andere zooi kunnen kopen.

Stuur op kwaliteit van dat wat Amsterdam te bieden heeft, dan komt het met de kwantiteit vanzelf goed!

John Pardoes

Airbnb heeft het wonen in de binnenstad onmogelijk gemaakt (overlast, onttrekken woningen voor mensen die in Amsterdam werken en willen wonen). Het is dan ook goed dat dit aan banden wordt gelegd.
En als dat de economische groei ietwat vertraagd, dan moeten we dat maar op de koop toenemen.

Pim

Het is prima dat er meer regulering komt voor dit soort platformen maar de huidige regeligeving hierin niet al ver genoeg? Je kan je woning max 30 dagen openstellen aan max 4 personen. Daardoor wertkt het precies zoals het ooit bedoelt was. Iemand kan gebruik maken van je schaarse woning als je er niet bent. Laat Airbnb evt een (schappelijke) belasting inhouden bij de verhuurder. Dan wint iedereen erbij en is er geen sprake van oneerlijke concurrentie met hotels.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond