Deel dit artikel
-

Toeristenbelasting voor Airbnb verhuur in Rotterdam eenvoudiger

Vanaf 1 mei 2021 gaat het innen van logiesbelasting bij Airbnb verhuurders automatisch en rechtstreeks. Gemeente Rotterdam sluit hiervoor een overeenkomst met verhuurplatform Airbnb.

Hierdoor is het voor de verhuurders (hosts) op Airbnb makkelijker de belasting af te dragen.

Na Amsterdam en Haarlem, is Rotterdam de derde gemeente waar dit gebeurt.

De samenwerking tussen Airbnb en de gemeente Rotterdam is een stap in de  richting om de toeristische verhuur van woningen makkelijker en eerlijker te maken. Makkelijker voor de verhuurders, en eerlijker voor andere logiesverstrekkers zoals hotels die logiesbelasting innen en afdragen.

Op 1 januari 2021 is de Wet toeristische verhuur van woonruimten in werking getreden. Met deze wet kunnen gemeenten maatregelen nemen om mogelijke negatieve effecten van toeristische verhuur te voorkomen of te verminderen en ervoor te zorgen dat verhuurders de regels volgen. Denk hierbij aan het reguleren van de impact van toerisme op de leefbaarheid in de buurt.

Met de wet kunnen gemeenten verschillende maatregelen inzetten om toeristische verhuur te reguleren, zoals een registratieplicht. De maatregelen moeten wel proportioneel zijn. Dat betekent dat de maatregel geschikt moet zijn om het doel te bereiken en niet verder mag gaan dan nodig is om dat doel te bereiken. Een voorstel voor nieuwe regels wordt in juni aan de gemeenteraad voorgelegd. Airbnb heeft al aangekondigd het registratiesysteem in Rotterdam te ondersteunen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond