Deel dit artikel
-

Nieuwe Nederlandse claim voor misbruik TikTok-profielen

Naast de Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond start ook de Stichting Massaschade & Consument een nieuwe collectieve actie tegen TikTok. TikTok moet haar 4,5 miljoen Nederlandse gebruikers een schadevergoeding betalen omdat het onrechtmatig gebruikersgegevens verzamelt en doorverkoopt.

Met de rechtszaak wilt de stichting TikTok ertoe bewegen Europese privacywetten te respecteren en helderheid over de werking van haar algoritme te verschaffen.

De app maakt winst door uiterst nauwkeurige profielen van haar gebruikers samen te stellen, waarmee het adverteerders een platform biedt waarin nauwelijks onderscheid is tussen reclame en user-generated content. Daarnaast sluist het bedrijf gebruikersgegevens door naar landen met een onveilig beschermingsregime voor persoonsgegevens, zoals China en de Verenigde Staten.

De stichting vordert een vast bedrag aan schade, variërend van 1250 tot 1750 euro afhankelijk van de leeftijdsgroep waarin gebruikers vallen. Deze bedragen zijn gebaseerd op eerdere Nederlandse en Europese uitspraken waarbij de privacy van consumenten werd geschonden. Het gebruik van TikTok zal met name bij jongeren tot hogere schade lijden, omdat dit een kwetsbare groep betreft.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Ik ben heel benieuwd wie er achter de Stichting Take Back Your Privacy zitten. Ze hebben op hun site wel namen van bestuursleden en een raad van toezicht staan maar geen woord over wie waarom de stichting heeft opgericht en waar ze het geld vandaan halen voor hun proces.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond