Deel dit artikel
-

Financiering voor onderzoek naar open en veilige 5G-netwerken

Katharina Kohls, universitair docent aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, gaat een netwerk ontwikkelen dat veilige en open 5G-communicatie mogelijk maakt, als onderdeel van de NWO-call Open Source Encryptie-onderzoek.

Gratis openbare internettoegang is een belangrijke bouwsteen van onze communicatie. Netwerken zoals eduroam of govroam bieden connectiviteit over de hele wereld, maar ze vertrouwen op aanvalsgevoelige Wi-Fi zonder enige vorm van metadata bescherming.

Wat de onderzoekers voor ogen hebben is een cryptografisch verbeterde infrastructuur. Dit netwerk is volledig gedecentraliseerd en bestaat uit vrijwillig onderhouden toegangspunten. Wanneer gebruikers middelen bijdragen, ontvangen ze beloningen via een cryptocurrency die geïmplementeerd is in een proof-of-stake blockchain. Dit vergemakkelijkt een groeiende infrastructuur, en het 5G-netwerk mengt zich met andere bestaande openbare netwerken.

Naast de prestatiekenmerken introduceert heyt netwerkconcept een reeks nieuwe beveiligingskenmerken die het duidelijk onderscheiden van bestaande Wi-Fi-instellingen en de uitrol van commerciële netwerkproviders. Ten eerste is dit netwerk volledig gedecentraliseerd en verdeelt het de informatiestroom onder de individuele vrijwillige aanbieders van hulpbronnen. Ten tweede richt het zich op een privacybeschermende implementatie die de hoeveelheid gevoelige en meta-gegevens minimaliseert.

Het project is onderdeel van de NWO-call Open Source Encryptie-onderzoek (NCSRA III)(verwijst naar een andere website), waarvoor 385.000 euro is vrijgemaakt De Tweede Kamer heeft in het kader van de uitvoering van de Nationale Cybersecurity Onderzoeksagenda III (NCSRA III) middelen beschikbaar gesteld voor onderzoek op het gebied van encryptie in een open source context. Het doel van deze call is om onderzoek te stimuleren op het gebied van encryptie in een open source context.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond